ÇALIŞAN KADINLAR İÇİN YENİ TEŞVİKLER

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, çalışan kadınların çocuk yapma konusundaki endişe ve talepleri değerlendirildi. Kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olmaları için gerekli desteklerin verilmesi kararlaştırıldı. Bu destekler arasında doğum izni süresinin artırılması, yarı zamanlı çalışma imkanlarının sağlanması, evden çalışma modelinin uygulanması, esnek çalışma saatlerinin sunulması ve annelerin kıdem boşluklarının bütçeden karşılanması bulunuyor.

DOĞUM İZNİ VE ESNEK ÇALIŞMA

Bir MKYK üyesi, kadın çalışanların çocuk planlarını ertelediklerini veya çocuk yapmaktan vazgeçtiklerini belirterek, özellikle doğum sonrası izinlerle ilgili talepleri dile getirdi. Üye, "4 aylık doğum izni çok az, kadınların çocukları 5-6 yaşına gelene kadar yarı zamanlı çalışma veya evden çalışma ile desteklenmeleri gerekiyor. Ayrıca, 1 yıllık izin seçeneği ve 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkanları gündeme getirilmeli" dedi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NIN DESTEĞİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu talepler üzerine yaptığı açıklamada, atılacak her adımı yüzde 100 desteklediklerini ifade etti. "Maliye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Özel sektör de sürece dahil edilmeli ve kaynak aktarımı konusunda problem olmayacak. Özel sektörü destekleriz ve kıdem tazminatına gerekli tanımlamaları yaparız" dedi.

NÜFUS TEHLİKESİNE DİKKAT

Bakan Şimşek, yaşlı nüfusun genel nüfusa oranının artmasına da dikkat çekti. Son 20 yılda yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 10'lara yaklaştı, bu oran 65 yıl önce yüzde 3.5'ti. "Hükümet olarak tehlikenin farkındayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 2001'de 2.38 olan doğurganlık hızının 2023'te 1.51'e gerilediğini belirterek, "Tabloyu gördüğümüz için sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Tavsiyemizden dolayı pek çok kez eleştiriye uğradık ama maalesef zaman, öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor" dedi.

Karadeniz'de facia! Tatile gelen aile boğulma tehlikesi geçirdi: 1 kişi aranıyor Karadeniz'de facia! Tatile gelen aile boğulma tehlikesi geçirdi: 1 kişi aranıyor

ALINTI: SABAH

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Editör: Aslı Atasoy