BAKAN NEBATİ'DEN SON DAKİKA ENFLASYON AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir televizyon kanalında ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati"Aralık ayından itibaren enflasyonda düşüşü göreceğiz" dedi.

Enfasyonun sadece Türkiye'nin problemi olmadığını söyleyen Bakan Nebati "Enfasyon sadece Türkiye'nin problemi değil, Tüm dünyanın problemi. ABD'de enflasyon sürekli tartışılır halde. Avrupa resesyona doğru gidiyor. Küresel emtia fiyatlarındaki yükseliş gösteriliyor bu artışın sebebi olarak. Salgında iş yerleri kapandı, üretim durdu, sağlık sistemleri birçok yerde adeta çöktü. İnsanların bir yıl sonrasına ilişkin ön görüleri kayboldu. Mayıs ayından itibaren Türkiye'nin ve dünyanın normalleşeceğini öngörüyorduk. 21 Şubat'ta savaş başladı. 3 gün sürecek denilen savaş bugün Avrupa'yı kuşatmış durumda.

Enerji ithalatçısıyız, bunun çok ağır bir baskısı oldu. Geçen yıl hiçbir makro ekonomik göstergenin desteklemediği kurlardaki ani değişiklikler yaşandı. Türkiye'deki enflasyonun en önemli sebeplerinden bir tanesi kurdaki ani yükselişti. 20 Aralık günü sahte belgeler dolaşıyordu. Bir diğer sebep ise beklentiler elbette. Birçok işletme stoklamaya girdi salgın ve savaş sonrası. Yarına fiyatlar yükselebilir diye düşündüler."ifadelerini kullandı.

ENLASYONDA DÜŞÜŞ İÇİN ARALIK AYINI İŞARET ETTİ

Enflasyonun artış hızını azaltmaya çalıştığını ve düşüş için aralık ayını işaret eden Nebati sözlerini şöyle sürdürdü" Bizim bir bakış açımız var. Mart ayında dünya bankası toplantılarında 'bir ikilem ile karşı karşıyasınız' demiştim. Enflasyon mu büyüme mi? Türkiye'de enflasyon çok yüksek hissedildi. Petrol fiyatlarında dengesizlik olsa da sakinleşme var. Tahıl koridorundan sonra gıda fiyatlarının sakinleşmiş olması baskıyı azalttı. Enflasyonun artış hızını azaltıyoruz. Aralık ayından itibaren enflasyon rakamlarında düşüş göreceğiz. 

Enflasyonun etkilediği dar gelirliler için adımlar atıyoruz. Davranışın değişimine de ayak uydurmak lazım. Seracılıkla ilgili bir finans paketi hazırladık. Maaliyetlerin azalması için. Bu kış gerekirse alacağımız tedbirlerle ürünün pahalı gelmesini engelleyecek adımlar atacağız. Ekonomi bugün adım attım, yarın yansımasını görürsün gibi bir iş değil. Doğrudan desteklemelerde bu hissedilir ancak seradan bahsediyorsak bunun zaman bedeli var, yatırım bedeli var.

"550 BİN DENETİM YAPILDI"

Yılın başında 'Hazine ve Maliye Bakanlığını sahaya indirmeyin' demiştim. Bu yıl bugün itibarıyla yapılan denetimlerin sayısı 550 bin. Yıl sonunda bu rakamı 1 milyona çıkaracağız. Bu tür  dengesiz durumların yaşandığı dönemlerde fahiş gelir elde etmek isteyenler olabilir. Hem kamunun gücünü gösteriyoruz, hem de vatandaşlarımızın zarar görmesini engelliyoruz. Bütün bunlar yapılırken fiyatlama sisteminin bozulmasına sebep olan kötü dönem geçirdik. Ama şimdi toplum daha hassas. Önümüzdeki kış geçen kış gibi olmayacak, daha iyi bir kış olacak.

"ENFLASYON HERKESİ İLGİLENDİRİYOR"

Bize bir şey öğretildi; faiz enflasyonun üstünde olması lazım. Biz bu öğretiyi reddediyoruz. Dünya kendisi uygulamıyor ama diyor ki siz uygulayın. Merkez bankalarının faiz artırımları enflasyonun üzerinde bir faiz artışı değil. Makas neden bu kadar geniş? Biz paradigma değiştirdik; Türkiye ekonomi modeli dedik. Bu tasarım bir model değişikliğidir. Biz bu sancılı süreci dışarıdan gelen savaş baskısı ile şiddetli hissettik ve makas açıldı. Orta gelir tuzağından kurtulacağız ve bir denge sağlanacak. Cumhurbaşkanımız ifade ettiler, faiz tek haneye inecek. Adımlar atılacak. Hükümetimizin birinci önceliği enflasyon. Enflasyon herkesi ilgilendiriyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.