Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ramazan öncesinde birçok vatandaşa yardım ödemeleri sunmuş ve bu kapsamda maaşlara yüzde 50 zam yapılacağını duyurmuştur, bu destekler sayesinde birçok vatandaş maddi sıkıntılarını hafifletmiş ve ülke genelinde birçok hesaba destek ödemeleri yapılmıştır.

Nisan ortalarında yeni ödemelerin yapılıp yapılmayacağı ve destek alan kişilerin önümüzdeki aylarda ne kadar destek alacaklarının belirsizliği birçok kişiyi meraklandırmış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon rakamları doğrultusunda önümüzdeki aylarda sosyal yardımlarda yapılacak artışlar hala hesaplanma aşamasındadır.

HANGİ ÖDEMELER NE KADAR OLDU?

2023’ün ikinci yarısından itibaren 2 bin 348 lira olarak ödenen 65 yaş aylığı, Ocak 2024 zammıyla 3 bin 504 liraya yükseldi. Evde bakım parası, 2023 yılının ikinci yarısında 5 bin 098 lira olarak belirlenmişti. Ancak bu yılın başında yapılan zam ile bu destek ödemesi 7 bin 508 liraya yükseltildi.

2024 yılında geçerli olan ve 10 bin liraya göre hesaplanmış zamlı dul ve yetim maaşlarının tablosu şu şekildedir:

Yüzde 25 hissesi olan bir kişi için maaş tutarı 2 bin 500 lira olacak.
Yüzde 50 hissesi olan bir kişi için maaş tutarı 5 bin lira olacak.
Yüzde 75 hissesi olan bir kişi en az 7 bin 500 lira maaş alacak.

Ocak 2024 zammıyla, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşlara verilen sosyal destek 874 liradan 2 bin 797 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporuna sahip olanlara verilen sosyal destek ise 2 bin 811 liradan 4 bin 196 liraya yükseltildi.

65 YAŞ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?

65 yaş aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya BAĞ-KUR emeklisi olmayan ve belirlenen şartları yerine getiren 65 yaş üstü vatandaşlara sunulan bir yardım programı olarak tanınıyor.

Bu maaşlar senede 4 defa veriliyor ve ödemeler mart, haziran, eylül ve aralık aylarında yapılıyor. İlk ödeme genellikle Ziraat Bankası aracılığıyla yapılırken, sonraki ödemeler PTT tarafından gerçekleştirilir.

Elektrik aboneliğinde yeni dönem! Bütün sayaçlar tek tek sökülecek Elektrik aboneliğinde yeni dönem! Bütün sayaçlar tek tek sökülecek

65 yaş aylığı alabilmek için aşağıdaki kriterlerin karşılanması gerekiyor:

Kişinin 65 yaşından büyük olması,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
Sosyal güvenceye sahip olmaması ve bu durumu valilik veya kaymakamlık aracılığıyla kanıtlaması,
Nafaka almaması,
Sağlık sigortasına sahip olmaması,
Hane halkı gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması,
Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında harçlık almıyor olması.

65 yaş aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veya BAĞ-KUR emeklisi olmayan ve belirlenen şartları yerine getiren 65 yaş üstü vatandaşlara sunulan bir yardım programı olarak tanınıyor.

Göktaş, engellilerin aileleri ve yakınlarıyla birlikte yaşayarak aile birliğinin korunmasının önemine vurgu yaparak, bu çerçevede Evde Bakım Yardımı uygulamasını hayata geçirdiklerini belirtti. Geçen sene toplam 116,2 milyar lira Evde Bakım Yardımı yapıldığını açıklayan Bakan Göktaş, aylık ortalama 560 bin engelli vatandaşa Evde Bakım Yardımı sağlandığını ifade etti ve bu yılın ocak-temmuz dönemi için Evde Bakım Yardımı miktarını 5 bin 97 liradan 7 bin 608 liraya yükselttiklerini söyledi.

Aile Sosyal Hizmetler yardımında 2024 Mayıs ayına dair yapılan açıklamalar, Temmuz ayında gerçekleşecek zamları merak konusu haline getirmiştir. Mayıs ayının ortasında ülke genelinde tüm destek alanlara ödemelerin yapılacağı belirtilirken, evde bakım maaşı, sosyal ve ekonomik destek ödemeleri ile aile destek paketlerinin 10 ila 20 Mayıs aralığında hesaplara yatırılacağı ifade edilmiştir. Bu ödemelerin ardından Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmi internet sitesi ve sosyal medya platformları üzerinden duyurular yapılacaktır.

Göktaş, düşük gelirli birey ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik uygulanan sosyal hizmet modellerinde yapılan artışlarla yaşlı aylığını 2 bin 348 liradan 3 bin 504 liraya, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylıklarını 1.874 liradan 2.797 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıklarını da 2.811 liradan 4.196 liraya çıkardıklarını ifade etti.

Bakan Göktaş, 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığının da 1.874 liradan 2 bin 797 TL’ye yükseldiğini ifade etti ve sosyal destek ödemelerinde yüzde 50'ye yakın zam yapıldığını duyurdu. Ayrıca, Bakan Göktaş, ödemelerdeki artışların memur maaş katsayısına paralel bir şekilde uygulandığını açıkladı.

günboyu

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.