8 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olan her bir çalışan EYT’den faydalanabiliyor. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT’ye başvuru işlemleri 3 Mart 2023 itibarıyla başladı. Öte yandan gözler belirtilen tarihten önce çıraklık ve staj sigortalı olarak çalışanlara çevrildi. Bakan Bilgin, EYT staj sigortasına ilişkin "staj bir eğitimdir" dedi. Peki EYT’de çıraklık ve staj sigortası sayılacak mı? İşte detaylar…

EYT MECLİS'TEN GEÇTİ 

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklifin emeklilik ile ilgili hükümleri, Meclis’e sunulan şekliyle yasalaştı. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaşa bakılmadan prim günü ve sigortalılık süresi şartını yerine getirerek emekli olabilecekler.

EYT'DE STAJ SİGORTASI SAYILACAK MI? 

Staj mağduru diye bir kavramın doğru olmadığını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" dedi.

EYT'DE STAJ SAYILIYOR MU? 

Staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair soruya yanıt veren Bakan Bilgin, “Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.” açıklamasında bulundu.

STAJ SADECE EYT'NİN DEĞİL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN HEPSİNİ İLGİLENDİRİYOR 

Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor.

Staj konusu EYT'nin bir konusu değil. Daha geniş bir kesimi içine alan bir konu olarak biliniyor. Stajın emeklilik sigortası girişine dahil edilmesi demek yalnızca EYT'lileri değil bundan önceki ve sonraki tüm vatandaşları kapsayan emeklilik sistemi düzenlemesi anlamına geliyor. Yasalarımızda ne 1999 öncesi ne de sonrası stajın sigorta girişi kapsamında sayıldığı bir dönem yer almıyor.

KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER?

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden faydalanabiliyor. Fakat staj sigortası bu kapsama girmiyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.