Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü Erol Apaydın, Rusya'dan getirilen son ayçiçeği yağı alımı ile iç piyasada stok sorunun ortadan kalktığını belirterek, vatandaşın endişe edip, marketlerde ayçiçeği yağına hücum etmemesi gerektiğini söyledi.

WhatsApp Image 2022-03-29 at 15.32.14 (1).jpeg

AYÇİÇEK YAĞINDA FAHİŞ FİYATLARA DİKKAT

Apaydın, Rusya'dan getirilen son ayçiçeği yağı alımı ile iç piyasada stok sorunun ortadan kalktığını söyledi. Vatandaşın endişe edip, marketlerde ayçiçeği yağına hücum etmemesi gerektiğini söyleyen Apaydın, "Vatandaş ürüne saldırmazsa, ürünün fiyatı böyle anormal derecede artmaz. Bu noktada vatandaşların stokçulara fırsat vermemeleri gerekiyor. Fahiş fiyattan ürün almasınlar" dedi.

WhatsApp Image 2022-03-29 at 15.32.15.jpeg

AYÇİÇEK ÜRETİMİ DESTEKLENECEK

Ayçiçeği yağında yaşanan sıkıntılara istinaden bu yıl uygulamaya koydukları sözleşmeli tarım modeli kapsamına ayçiçeğini de eklediklerini sözlerine ekleyen Apaydın, "Bu yıl ayçiçeği, mısır ve çeltiği bu uygulama kapsamında destekleyeceğiz" bilgisini paylaştı.

WhatsApp Image 2022-03-29 at 15.32.13.jpeg

ALIM GARANTİSİ VE PRİM DESTEĞİ

Sözleşmeli tarım uygulaması ile bu yıl ilk defa üretim yapan çiftçiye piyasanın üzerinde alım garantisi ve ilave prim desteğinin sağlanacağını ileten Apaydın, "Türkiye olarak ayçiçeği yağı ihtiyacının yüzde 65'ini üretiyoruz. Kalan yüzde 35'lik ihtiyacı ise ithal ediyoruz. Bu yıl ilk defa ayçiçeği yağını ekim alanlarının artırılması için sözleşmeli tarım uygulamasını hayata geçirdik. Çiftçiye ekeceği tohumu veriyoruz. Çiftçi isterse belirlediğimiz tohumu piyasadan da temin edebilir. Çiftçi istediğimiz koşullarda üretim gerçekleştirdiğinde alım garantisi veriyoruz. Ayrıca tonda 300 lira prim desteği veriyoruz" açıklamasını yaptı.

ÇİFTÇİDEN 20 BİN TON ALIM HEDEFİ

Samsun, Amasya, Ordu ve Sinop bölgesinde 66 tarım kredi kooperatifine 49 bin çiftçinin üye olduğunu dile getiren Apaydın, kooperatiften kredi kullanan, alışveriş yapan ve ürün teslim eden ise aktif 30 bin üyenin olduğunu belirtti. Samsun Bölge Birliği olarak bu yıl, çiftçiden 20 bin ton ayçiçeği alımı hedeflediklerini belirten Apaydın, "Trakya başta olmak üzere Konya ve Orta Karadeniz üzerinden ayçiçeği alımı yapıyoruz. 2021 yılında 100 bin ton alım yaptık. 2022 yılı hedefimiz daha fazla olacak. Samsun Bölge Birliği olarak yine bu yıl, 20 bin ton ürün alımı hedefimiz var. Çiftçiden alacağımız bu ürünü ayçiçeği yağı olarak tüketiciyle buluşturmak istiyoruz" dedi.

Ercan ÜSLÜ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.