OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Eker’in Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı için hazırladığı “Yüzde 100” adlı sergisi 25-30 Aralık tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Meclis Başkanlığı himayelerinde açılacak.

SAMSUN'DA HAZIRLANDI 

Dört yıl önce “Samsun Yine Hazır” sloganı ile Milli Mücadele'nin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılı kutlamaları kapsamında hazırlanan Yüzde 100 adlı sergi projesinin devamı olarak “Samsun’dan Cumhuriyet’e” sloganıyla Cumhuriyet'in kuruluşunun yüzüncü yılı kutlamaları kapsamında hazırlandı. Milli Mücadele'nin 100. yılı için projelendirilen Yüzde 100 sergisi bir tarihi empati ve güncel bellek çalışması olarak Türkiye’yi 1. Dünya Savaşı’nda işgal eden ülkelerden biri olarak İtalya’da başlayıp devamında İstanbul, Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas, Ankara ve İzmir’de Atatürk ve silah arkadaşlarının tüm Milli Mücadele güzergahlarında sergilendi.

SANATSEVERLERİN BEĞENİSİNE SUNULACAK

Samsun'da hava kalitesi düştü, çamur yağdı Samsun'da hava kalitesi düştü, çamur yağdı

Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde 100 Sergisi ise 27 Ekim-10 Kasım tarihlerinde Samsun’da sanatseverlerle buluşmuştu. 23 +1 eserden oluşan Yüzde 100, millet iradesinin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerinin ve Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

"ONUR VE GURUR YAŞAYACAK"

Sergi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Metin Eker, “Milli Mücadelemizin yüzüncü yılına yönelik hazırlanan Yüzde 100 (1) ile Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına yönelik hazırlanan Yüzde 100 (2) sergi projeleri, toplamda 70 eser ihtiva etmektedir. Bu bir sanatçı için çok anlamlı bir hatıra ve eylem olarak belgeselleşecek içerik anlamına gelmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde açacağımız Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde 100 Sergisi; aslında, Samsun’un bir Milli Mücadele ve Cumhuriyet şehri olarak bir kez daha mensubiyetinin temsili olarak Cumhuriyet’e uzanan yolun başlangıcını sanat ile yeniden sembolleştirme şansı verdi bana. Bu bakış ve motivasyon ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Samsun’u da temsil edeceğiz. Samsun sergimizde protokol katılımı noktasındaki ilgisizliğe mukabil Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığımızın sahipleniciliği ve taltifi ile ayrıca kıymetlidir. Mensubiyetin anıtsallığına temas etmeyi mümkün kılmanın sorumluluğu ve şuuruyla Yüzde 100, yüce Türk Milleti’nin temsil mekanında bir onur ve gurur yaşayacaktır. Bu vesileyle Samsun’dan Cumhuriyet’e Yüzde 100 sergimizi Ankara’ya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyan Samsun milletvekillerime de şükranlarımı sunuyorum” dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.