Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, ilçedeki yapı stoku üzerinde çalışarak binaların depreme karşı zemin ve yapı denetimini yapmak için çalışmalara başlandığını belirterek, “Binaların tek tek hikayelerini yazacağız. Her binaya bir karne vereceğiz” dedi. 

cemil-deveci-kimdir-atakum-belediye-baskani-kim-h1635801326-0c3933

MECLİSE SUNULACAK 

Başkan Deveci sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Atakum’daki yapı stoku üzerinde çalışarak binaların depreme karşı zemin ve yapı denetimini yapmak için çalışmalara başladık. 2018’deki deprem yönetmeliğinden önceki imar yönetmeliğine göre ruhsatlandırılmış ve imar affından yararlanmış binaların tek tek hikayelerini yazacağız. Her binaya bir karne vereceğiz. Belediyemiz internet sitesinden bu bilgilere ulaşılabilecek. İnsanlar alacakları binanın hikayesini görebilecek. Riskli binalara müdahale edeceğiz, ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. 2018’de yönetmelik değişti. Bu değişiklikten etkilenmemek ve önceki imar haklarından yararlanmak için çok sayıda arsa sahibi inşaat ruhsatı almış. Belediyeler de kasamıza para giriyor diye teşvik etmiş. Şimdi şöyle bir tartışma var ortada. 2018 yılı öncesi ruhsat alanlar, ‘Biz önceki yönetmelik hükümlerine tabiyiz. O zaman aldığın ruhsat kaç katsa senin olsun ama inşaatın bugünkü yönetmeliğin tekniğiyle, gerekli sorumlulukların yerine getirilerek yapılması lazım. Bu hukuki bir şeydir, ben hukukçu olarak böyle düşünüyorum. Bu konuda da sorumluluğu üstleniyorum. Arkadaşlarımız şu an çalışma yapıyor. Bu konuyu önümüzdeki meclise sunacağız" ifadelerine yer verdi. 

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK 

"Bu binaların mevcut yönetmeliğe uygun inşaat yapılıp yapılmadığını tespit edip yapı denetimi yoksa ilgili birimleri harekete geçireceğiz" diyen Deveci, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sadece yapı değil zemin denetimi de olacak. Yakın bir zamana kadar zemin etütleri her parsel için yapılmıyordu. Her parsel için tek tek zemin etüdü istiyoruz. Yönetmelikte değişiklik olmalı. Önümüzdeki günlerde tüm paydaşlarıyla birlikte ‘Deprem ve Kentsel Gelişim Çalıştayı’ yapacağız. Üniversitenin, meslek odalarının, deprem uzmanlarının desteğiyle hem bir farkındalık yaratacağız hem de Türkiye’yi uyaracağız. Ortak akılla akademik ve bilimsel bir yol haritası çizeceğiz."

EĞİTİM VERİLECEK 

Deveci ayrıca gönüllülerin desteğiyle 64’ü TIR olmak üzere toplamda 89 kamyon ve orta ölçekli kamyon ihtiyaç malzemesi gönderdiklerini belirterek, "Daha sonra kendileri gelip onları deprem bölgesine göndermemi istedi. Biz gençlerle, gönüllülerle, belediyenin genç personeliyle, depreme hazırlık yapmayı planlıyoruz. Gönüllülerin konunun uzmanlarından, AFAD’dan AKUT’tan eğitim almasını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.