Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, "6 parti deyip küçültmemek lazım. Türkiye'deki tüm siyasi yelpaze oradaydı. Türkiye'deki tüm adetler, gelenekler, siyasi iddialarının  hepsi oradaydı. Türkiye'de demokrasi tarihinde ilk kez böyle bir şey oluyor. Büyük bir değişimin müjdecisi" dedi.

BENİM DERDİM ÜLKEM 

Deveci, Kanal S ekranlarında Merve İlhan ile Haberin İçinden programının konuğu oldu ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Son olarak pazartesi günü 6 partinin bir araya gelerek ortak cumhurbaşkanı adayını açıkladığı gün Ankara'da olduğunu belirten Deveci, oradaki atmosferi şöyle yorumladı: "Türkiye'deki siyaset kültürünün tamamı Ankara'daydı. Saadet Partisi'nin genel merkezindeydi. 6 parti deyip küçültmemek lazım. Türkiye'deki tüm siyasi yelpaze oradaydı. Türkiye'deki tüm adetler, gelenekler, siyasi iddialarının  hepsi oradaydı. Türkiye'de demokrasi tarihinde ilk kez böyle bir şey oluyor. Büyük bir değişimin müjdecisi. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Benim derdim o parti gitsin bu parti gelsin değil. Çok ayrıştık, çok karanlıktayız. Bir adım önümüzü görmüyoruz. Gayet tabi farklılıklar olacak. Oturup konuşabileceğimiz demokratik bir ülkeye ihtiyacımız var. Bu seçim önemli. 'Biz varız, Türkiye'yi değiştireceğiz' iddiasında olanlar Türkiye'nin bütünüdür. Benim derdim parti değil. Benim derdim ülkem. Ülkemdeki insanlar mutlu yaşasınlar. Bu bir fırsattır. Kaybeden kaybettim demesin. Bu seçim 'Türkiye gelsin' seçimi. Bu tabloya diğer partiler de destek versinler. Saadet Partisi Genel Başkanı, Tuncelili Kemal Kılıçdaroğlu'nu ülkenin cumhurbaşkanı adayı ilan ediyor. Bundan daha büyük bir şey yok. Bu hikayenin üzerine cümle kurmaya gerek yok. Fırsat bu fırsat. Bunu herkesin iyi değerlendirmesi lazım. Bir kez uykunuz kaçıp 'biz bu ülkeyi niye bu raddeye getirdik, benim kusurum yok mu' demiyorsak yurttaşlık bağımızı yeniden test edelim."

İÇİMİZDEKİ İYİLİK ORTAYA ÇIKTI

Atakum'da depremin ardından yaşanan dayanışmayla ilgili görüşlerini de dile getiren Deveci, "Depremin hemen ardından sosyal medya hesabımdan Atakumluları dayanışmaya davet ettim. Sabah belediyeye geldiğimde 600-700 kişi yardım paketlerini hazırlayıp gelmişlerdi. Öğleden sonra bu sayı bin 500'lere kadar yükseldi. Kadınlar, üniversite öğrencileri herkes yardım etmek için koşup gelmişti. Aralarında çok güzel bir şekilde koordinasyonu sağladılar. Orada tanıdılar birbirlerini, orada organize oldular. Önümüzdeki günlerde onlarla tanışarak, bu birlikteliği sürdürelim isteyeceğim. İçimizdeki iyilik açığa çıktı. Çıkan bu iyiliği yerine sokmayalım, açıkta kalsın. Bunun üzerine yeni iyilikler inşa edelim.  Hem deprem bölgesiyle dayanışalım hem de kendi aramızda birbirimizle konuşalım" dedi.

SEÇİM HARCAMALARI DENETLENSİN 

"Benim bir tivitimle 45 dakika içinde vatandaşlarımız Atakum Belediyesi'nin önünde toplanmış 'biz de varız' dediyse, onun  dayanağı katılımcı bütçe çalışmalarıdır" diyen Deveci, "4 yıldır komşuluktan bahsediyorum. Komşu olamazsa, şehirli olamayız, ülkemizde bütünlük sağlanmaz. Bunu yapabilirsek Ankara'da kim olursa olsun biz kendimizi yönetiriz. Ben aday olduğumda sizin çocuğunuzu işe alacağım, evinize şu kadar kat vereceğim diyerek değil, meydan okuyarak seçim propagandası yaptım. Ben ilk gün yerel yöneticinin hukuksuzluktan, yolsuzluktan kurtarılabilmesi için seçim harcamalarının denetlenmesi gerekir demiştim. Ben adaylık çalışmalarıma başlamadan önce eşimle oturduk 5 yıllık tatil masrafımızı alt alta yazdık 200 bin lira tuttu. 200 bin lira benim seçim masrafım. 200-250 bin lira da parti ve meclis üyeleri harcadı. Rakibimizin harcadığını tüm Türkiye biliyor. Seçecekseniz kendiniz gibi düzgün insanı seçin. Düzgün bir insanı seçemiyorsanız kusuru kendinizde arayın. Bunun  için uyanık ve kararlı olmalıyız. Hem kendimize, çocuklarımıza, komşumuza sahip çıkmalıyız. Bunu yapabilirsek dünya barışı kendiliğinden gelir" diye konuştu.  

5 BİN DEPREMZEDE GIDA BANKASINDAN YARARLANACAK

Atakum'da 5 binin üzerinde deprem bölgesinden gelen aile olduğunu belirten Deveci, "Bir pantolon bir ceket geldi insanlar. Bu iş kısa süremeyecek. Biraz daha hayatı paylaşmamız gerekiyor. Vicdanınızı, güveninizi bizden uzak tutmayın. Açığa çıkan iyiliği açıkta tutun. İyilik aramızda dolaşsın dursun. Bizim bir gıda bankamız var. Gıda bankamızda bin 500 ailenin ihtiyaçlarını karşılıyor. Şimdi 5 bin aile daha katıldı ve ihtiyaçları var. 5 bin aileye de gıda bankasının kapılarını açacağız. Sosyal medyadan tüm detaylar yayınlanacak. Kentimizin ülkemizin gelir düzeyi gelir düzeyi düşük insanlar için dayanışmaya davet ediyorum. En büyük ibadet budur. İbadet insanlıktır. Bugün her zamankinden çok ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. 

HERKES İŞİNİ HAKKIYLA YAPACAK

Atakum'un yüksek katlı planlamasına en başından beri itiraz ettiğini dile getiren Deveci, şunları söyledi: "O zamanlar beni kimse dinlememişti. Bu deprem Mısır'daki sağır sultana kendi gerçeğini gösterdi. Deprem uzmanları da kendilerini çok duyuramıyorlardı. Şimdi herkesin kulağı onlarda. Bizim depreme yönelik çalışmalarımız vardı ama ağır gidiyordu ve dirençlerle karşılaşıyorduk. Mevzuat da bir direnç gösteriyordu bizi. Benim kazancım insan hayatından daha önemlidir diyene ben selam vermem. Denetim sürecinde kim varsa herkes işini hakkıyla yapacak. Bu depremin ardından etkili, yetkili, kıdemli mühendislerini çağırdım, İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi'ni ziyaret ettim. Bir sorun var, bilenler biliyordu ve açığa çıktı. Kamuoyunun da gücünü de arkamıza alarak yeniden bu konuda farkındalık yaratmak, gerçeği de herkese söylemek gerekiyor. Bu tarihten sonra inşaata başlamışsanız yönetmeliğe ve denetim mekanizmasına, teknik hesaplamaya uyacaksınız dedik ve meclisteki tüm grupların desteğiyle deprem yönetmeliğini gündeme getirdik. Artık bu gerçeği unutmayacağız, unutturmayacağız. Belediyenin bu konudaki teknik elemanlarını, üniversiteleri, müteahhitler derneğini, mimarlar odasını, jeoloji mühendislerini, akademik odalar birliğini, baroyu ve tüm ilgileri devreye sokup, herkesin fikrini alacağız. Bundan sonra yapılan her işi çok sıkı takip edeceğiz. Bundan sonra imar affı da yok. Ona cesaret edecek bir iktidar da gelmez artık." 

DEPREM TAHMİN İSTASYONLARI

Atakum'a yaklaşık iki yıl önce deprem tahmin istasyonlarının da kurulduğunu hatırlatarak, "Deprem tahmin istasyonları, bilim insanlarının oluşturduğu İstanbul merkezli Doğa Hareketleri Araştırma Derneği tarafından kuruldu. Sayısal ölçümler yapıyorlar. Belli bölgeye yerleştiriyorlar. Anadolu'ya yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Atakum'da Kayagüney ve Akalan'da olmak üzere iki tane var. Anadolu'daki yaygınlaştırabilir ve yer hareketleri izlenebilirse 1 ila 30 gün öncesinde tahmin yapabiliyorlar" dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.