FURKAN OKUDAN KANAL S EKRANLARINDA KONUŞTU

Asrın İş Adamları Derneği (ASRİAD) Samsun Şube Başkanı Furkan Okudan, işverenin çırak bulamadığını ve bu konuda ciddi sorunların olduğunu öne sürerek, ara eleman boşluğunu sığınmacıların doldurmaya başladığını söyledi.

"BOŞLUĞU SIĞINMACILAR DOLDURUYOR"

Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S ekranlarında Adnan Öz'le Nokta Arası programına konuk olan Okudan, iş insanlarının yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdi. Okudan, özellikle küçük sanayide işverenin çırak bulamadığını ve iş beğenmemezliğin söz konusu olduğunu iddia etti. Okudan, "Valilik bünyesinde Samsun Ticaret Sanayi Odası'nın da katkılarıyla ara elemanla ilgili çok ciddi çalışmalar var. Günümüzde ara eleman sıkıntısı büyüyerek devam ediyor. Küçük sanayide çalışan, berber, mobilyacı, elektrikçi, tesasitçı çırak bulamıyor. Ciddi anlamda bir iş beğenmeme söz konusu. Bu aslında çok karmaşık bir konu. İş arayanlar iş olmadığını söylüyor, iş verenlerle sohbet ettiğimde istenilen potansiyelde personel bulamadığını söylüyor. Şu anda işveren alttan yetişen çırak bulamamaktan şikayetçi. Maalesef bir ara eleman bulamadığınız zaman onların yerini ne yazık ki sığınmacılar bu boşluğu doldurmaya başladı. Bu büyük bir problem. 15-20 sene sonra çok daha büyük bir problem olacak. Bu sorunu aşmak için büyüklerimiz önemli çalışmalar yapılıyor. Umuyoruz bu sorun kısa sürede çözülür" dedi.

"TEDARİKTE CİDDİ SIKINTILAR VAR"

İş insanlarının son dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılardan da bahseden Okudan şunları söyledi: "Dünyada genel bir kriz var. Hammadede çok büyük bir problem var. Ürün tedariğinde tüm sektörler ve markalar sıkıntı yaşıyor. Hemen teslimlerimiz 45 güne, 4-6 haftalık teslimlerimiz 10-12 haftalara ulaştı. Siz müşteriyle sözleşmeyi imzaladığınız ve 12 hafta sonra teslim edeceğiniz ürünün fiyatı, kur nedeniyle yüzde 25-30 artmış olabiliyor. Bu da üreticiye ithalatçıya ve malı satan bayiye ciddi zarar veriyor. Bunu engellemek içinde hareketli kur adı altında sözleşmeler yapılmaya başlandı. Sözleşmeyi imzaladığınız günkü kurdan anlaşmayı ve tahsilatı yapıyorsunuz ama ürünün fatura edildiği tarihteki kurdan mahsuplaşma yoluna gidiyorsunuz. Bu şekilde olunca da bir çok yatırımcı ne yapacağını bilemiyor. Çünkü kur ülkemizde son dönemde hızlı bir yükselişte olduğu için  ürünün ödemesini yapmaktan korkuyor, ya yatırımını durduruyor, ya farklı arayışlar içine giriyor." 

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.