Maliye bu kez de emeklinin hesaplarının peşine düştü! Maliye bu kez de emeklinin hesaplarının peşine düştü!

Asgari ücrete 2024 yılı için yapılan %49.11’lik zammın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bu yıl için tek zam sisteminin uygulanacağını duyurmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu bilgiyi teyit etmişti. Ayrıca Merkez Bankası’nın 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu’nda da asgari ücrete ara zam yapılmayacağı belirtilmiş ve “asgari ücretin 2024’te bir kez güncelleneceği” vurgulanmıştı.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELECEK Mİ?

Emeklilere ek zam beklentisi ve bayram ikramiyelerinin 3.000 TL’ye yükseltilmesi gelişmeleri sonrasında, asgari ücretle ilgili yeni bir iddia SGK Uzmanı İsmail Sevinç’ten geldi. Sözcü TV’nin yayınında konuşan Sevinç, asgari ücrete Temmuz’da bir zam daha yapılacağını belirtti. “Asgari ücrete Temmuz zammı gündeme gelecek mi?” sorusu üzerine Sevinç, “Yüzde yüz” cevabını vererek şunları söyledi:

“Bu konuya birkaç yerden bakalım. Bir; asgari ücret 17 bin lira, temmuz ayına geldiğimiz zaman yüzde 20-25 enflasyonla girecek, o da eriyecek. Bir de şu var. Yüzde 20-25 6 aylık bir TÜFE olduğu zaman tarihinde hiçbir zaman tek zamla götürülmemiş.

Asgari ücrete artış demek, devletin kasasına da para girmesi demek. Çünkü prim topluyor. Onu artırmazsa emekliye de standart vereceğini vermekte zorlanır. Sadece iyileştirme değil bir taraftan işleri yürütmek için de gerekiyor. Bence yüzde yüz. 2 aylık enflasyonun yüzde 10'ları aştığı bir ortamda asgari ücretin temmuza götürmesi bile kolay değil.

Emekli maaş artışları devreye gireceği için, normal artışları diyorum, rutin artışlar onun da bir yerden artırıp finanse edecek, edilmesi gerekiyor. Asgari ücret prim artışını kullanılacak. Asgari ücret tek olmaz, olmayacağı belliydi."

BİR İSİM DAHA ZAM BEKLENTİSİNİ ONAYLADI

Ekonomim yazarı Dr. Şeref Oğuz da asgari ücrete Temmuz’da zam geleceği tahminini paylaştı. Ekonomim.com’a konuşan Oğuz, “Gerek işverenler, gerek konuştuğum kamu görevlileri ve çalışanların beklentileri asgari ücretin enflasyona bağlı olarak bu yıl içinde bir kez daha artırılması yönünde. Bunun dışında bölgesel asgari ücret olabilir mi bu da tartışılıyor. Örneğin ‘Bingöl'deki asgari ücretle İstanbul'daki asgari ücret aynı mı olmalı, bölgesel asgari ücret uygulanır mı?’ değerlendirmesinin yaşanacağı seçim sonrası bir haziran ayı bizi bekliyor olacak." İfadelerine yer verdi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.