Dünya Kanser Günü nedeni ile Nazilli Devlet Hastanesinde bilgilendirme standı açıldı.
Nazilli Devlet Hastanesine tedavi için gelen hastalara ve yakınlarına hafta boyunca kanser ile ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtılacak.
Nazilli Devlet Hastanesi Yöneticisi Nisaiye uzmanı Opr. Dr. Şafak Çalışkan, “Kanser, tüm dünyada günümüzün en ölümcül, en çok sakatlığa yol açan ve pahalı tedavi yöntemleri ile sağlık politikalarının kapasitesini zorlayan ve üzerinde yeni politikalar geliştirilmesi gereken en önemli sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeni ile ölümler dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Kanser çok sık görülen bir hastalık olması ile birlikte erken teşhis edilerek ölüm ve sakatlıklar engellenebilir.
Kanser hakkında yapılan eğitimler ve taramalarla özellikle meme, rahim ağzı, cilt kanserleri, prostat kanserleri ve barsak kanserleri çok kolay yöntemler ile erken teşhis edilebilmektedir. Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktiviteyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, daha çok mevsimsel ve işlenmemiş gıdalar tüketmek, besinleri doğru pişirme yöntemleri ile pişirmek, tüketilen tuz miktarını azaltmak, tuzlayarak saklama yöntemlerini kullanmamak ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir.
Kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesi hayat kurtarır, kadınların kendi kendine yapacağı meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadın vatandaşlarımızın düzenli mamografi çektirmesi, meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir adımdır. 30-65 yaş arası kadın vatandaşlarımız rahim ağzı kanseri taraması amacıyla uygulanan HPV-DNA testini Aile Sağlığı Merkezleri ve KETEM Biriminde ücretsiz olarak yaptırabilirler.
Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, çok sık ishal ya da kabızlık problemleri, dışkıda kan görülmesi barsak kanseri yönünden tarama gerektirmektedir. 50-70 yaş arası kadın ve erkek vatandaşlarımız bağlı oldukları Aile Hekimlerinde GGK Testi ile kolon kanseri taramasını ücretsiz olarak yaptırabilirler. Özellikle açık ten rengine sahip kişiler, koyu renk benleri bulunan kişiler cilt kanseri yönünden risk altındadır. Vücudunda uzun süre iyileşmeyen yara bulunanlar ve benlerinde gerek büyüklük gerekse renginde koyulaşma olanların mutlaka doktor kontrolü yaptırmaları gerekmektedir” dedi.