Bakanlar Kurulu'nun içeriği gizli tutulan kararı ile IŞİD'i çökertme operasyonlarında kullanılmasına karar verilen Adana'daki İncirlik Üssü'ne inmeye başlayan ABD'nin 480'inci Filo'ya bağlı 31'nci Savaşçı Kanadı'nın tamamının bu hafta içinde intikalinin tamamlanması bekleniyor.

Halen Almanya'da konuşlu olan ve Alpler Bölgesi'nin güneyini korumakla görevli bu filonun 6 F-16 savaş uçağı dün İncirlik'e indi. 

Üsse C-5 ve KC-135 tipi 2 askeri uçak daha geldi. Ayrıca bu filonun yaklaşık 300 kişilik teknik bakım ekibi de geçen haftadan itibaren gelmeye başladı. Filonun geriye kalan 24 savaş uçağı da önümüzde günlerde İncirlik'te olacak.

 60'a yakın ülkeden oluşan Koalisyona bağlı farklı uluslardan uçaklarının bu üste konuşlanıp hava operasyonlarına katılıp katılmayacağı, operasyon merkezinin neresi olacağı ise henüz netleşmedi. Türkiye, her düğmeye basıştan önce Ankara'nın onayını öngörüyor. 

İncirlik'in özellikle kullanılmasının istenmesinin nedeni, IŞİD'e karşı yapılan operasyonların getirdiği ekonomik yük. IŞİD hedefleri, Kuveyt'teki üsten kalkan uçaklar ile vuruluyor. Buradan kalkan uçakların hedefe gidiş - gelişleri 2000 kilometreyi geçiyor. 

Ancak İncirlik'ten kalkan uçağın aynı hedefe gidip gelmesi yaklaşık 500 kilometre dolayında. Bu yüzden İncirlik, mesafeyi dörtte bire düşürüyor. 

Operasyonda İncirlik'i kullanan uçaklar, böylece hem yakıttan tasarruf edecek, hem de fazla sorti yapabilecek. Ayrıca İncirlik modernizasyonu tamamlanmış bir üs olduğu için uçak bakımı ve personelin konaklaması yönünden de avantaj sağlıyor.