34. Posta Güvercinleri Olimpiyatı, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de başladı. Yarın akşam sona erecek olan organizasyona 21 ülkeden yaklaşık 20 bin kişi ve binlerce güvercin katıldı.
Hollanda’dan Hırvatistan’a, Fransa’dan Polonya’ya 21 ülkeden gelen güvercin sevdalıları, 2 gün sürecek olan olimpiyatlarda güvercinlerini adeta çocukları gibi sevdi. Olimpiyatları ziyaret edenler ise, fiyatı 30 euro ile 350 bin euro arasında değişen güvercinlerden alma fırsatı yakaladı. Olimpiyatlara Belçika’dan katılan ve 25 yıl boyunca ülkesinde spor gazeteciliği yaparak emekli olan Louis, 20 bin euro değerindeki güvercininin ismini Fransa’da yaşanan terör eyleminde hayatlarını kaybedenler için ‘‘Charlie’’ koyduğunu ifade etti. Louis, güvercinin normal fiyatının 2 bin euro olduğunu, ancak kesinlikle satmayacağını, bir kişinin 20 bin euro vermesine rağmen Charlie’yi satmadığını söyledi.
3 yıldan bu yana güvercin beslediğini söyleyen Macar Tibor ise, elinde tuttuğu güvercinin fiyatının 2 bin 500 euro olduğunu, toplam bin 200 adet güvercin beslediğini, güvercinlerin aylık giderinin 2 bin euro civarında olduğunu ifade etti. Tibor, posta güvercinlerinin sadece uçtuğunu, haftada bir kez antrenman yaptıklarını, bir kez de yarışmaya katıldıklarını, posta güvercinlerinin kendisine büyük mutluluk verdiğini açıkladı.
11 kez olimpiyatlara katılan, 3 kez Posta Güvercin Olimpiyat şampiyonluğunun yanı sıra defalarca dünya ve Avrupa şampiyonluğu bulunan Ferenc Peller ise, 1957 yılından bu yana Macaristan Posta Güvercinler Federasyonu üyesi olduğunu ifade etti. Peller, 60 yıldan bu yana güvercin yetiştirdiğini söyleyerek, “7 milyar insanın yaşadığı bu dünyada 3 kez olimpiyat şampiyonu olan tek insan benim. Portekiz Spor Bakanı bu nedenle bana Güvercin Oscar Ödülü verdi. Bu ödülü alan tek güvercin yetiştiricisiyim” dedi.
Peller ayrıca, “Bu iki güvercin 2003 yılında Paris’te olimpiyat şampiyonluğunu kazanan ‘Mr. Villam’ isimli güvercinin kızı ve oğlu, her ikisi de paha biçilmez. Ancak tanesi 350 bin euro. Güvenlik nedeniyle bu paha biçilmez güvercinleri kafeslerinden dışarı çıkarmıyoruz. Halen bin adet güvercinim var. Güvercinlerimi Türkiye’den Çin’e kadar tanıyanlar var’’ dedi.