KKTC lideri Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in uygulanmasına karar verdiği Güven Arttırıcı Önlemler çerçevesinde adanın iki tarafındaki cep telefonları şebekelerinin birbirlerine bağlanmasıyla ilgili görüşmelerin sonuçlanma aşamasında olduğu haber verildi.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Politis gazetesi "Telefon Şirketleri Ara Çözümü Görüşüyor" başlığıyla verdiği haberinde, cep telefonları şebekelerinin bağlanması çerçevesinde yapılan çalışmalar ve görüşmelerle ilgili bazı bilgilere yer verdi. Edindiği bilgilere göre ticaret odalarının da katılımıyla adanın kuzey ve güneyinde faaliyet gösteren cep telefonu operatörleri arasındaki bugün de devam edecek görüşmede, ücretlerin düşük ve makul seviyelerde bulunması amacıyla anlaşma olması çabasına odaklanıldığını savunan gazete, yani hedefin, cep telefonu abonesinin diğer tarafta faaliyet gösteren şirketle bağlantısına ilişkin ücretlerin uluslararası değil, yerel olması olduğunu iddia etti. Anlaşıldığı üzere, yeşil hatta yakın bölgelerde hatalı ücretlendirmelerden kaçınılması için abonenin bağlantıyı onaylaması gerekeceği konusunda tarafların aynı görüşü paylaştığı bilgisini de veren gazete, nihai hedefin, cep telefonlarının, abonenin hangi bölgede bulunduğundan bağımsız olarak, Kıbrıs’ın bir ucundan diğer ucuna çalışması olduğunu aktardı.
Gazete “Geçiş Durumu” ara başlığıyla aktarmaya devam ettiği haberinde, konunun merkezi boyutunun ötesinde, tarafların, “meşruiyet konuları” ve “kodlar ” ile ilgili çok dikkatli olduğunu yazdı. Kıbrıs Türk tarafının “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kodunu (+357) kullanmaya çağrılıp çağrılmayacağı konusunda, tarafların bunu, bugünkü koşullar altında pratik çözümleri tartışarak aşacaklarının görüldüğünü savunan gazete, tarafların, Kıbrıs sorununun çözümünün ardından şirketlerin kaçınılmaz olarak Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tek kodunu kullanacağı için çözümün geçici olacağının bilincinde olduklarından da söz etti.
Kıbrıs sorununun çözümüne kadar olan dönem için görüşülen fikirlerden birinin, Türkiye’nin kodunun (+90) görünmemesi ve bunun, örneğin KKTC’de cep telefonu numaralarında kullanılan 0533 ile değiştirilmesini öngördüğünü iddia eden gazete, konuya müdahil tüm tarafların, “adada ve uluslararası telekomünikasyon örgütlerinin de gözünde uluslararası tanınmış hükümetin sadece Kıbrıs Cumhuriyeti olduğu” ilkesiyle çatışan düzenlemelerden kaçınmaya çalıştığını savundu.
Gazete, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Fidias Pilidis’in, bazı yayın kuruluşlarına ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, görüşmelerin ilerlediği ve ağların bağlanmasının Temmuz ayında mümkün olabileceğini söylediklerini de anımsattı.