Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Van’da göreve başlamadan kentin önemli sorunlarından biri olarak tespitini yaptığı ve ilk mesai gününde kamuoyuna sözünü verdiği, Van Katı Atık Tesisi’nin ihale tarihini 18 Nisan 2018 olarak açıkladı.

Van kent merkezi ve civar ilçelerden toplanan katı atıkların, şimdiye kadar vahşi depolama şeklinde Özalp yolu üzerindeki araziye gelişi güzel döküldüğünü, böylelikle hem insan hem de çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini aktaran Vali Zorluoğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimizin Van’a verdikleri önem ve özel desteklerle, büyükşehir belediyesi yapılmayan projeleri bir bir hayata geçiriyor. Halen günlük 600 ton katı atık yani çöp, şehir merkezine çok yakın bir bölgede vahşi şekilde depolanmaktadır. Günden güne hem kendisi hem de nüfusu gelişip büyüyen Van’ımıza yakışmayan bu manzaranın tespitini, 2017 Temmuz’unda görevlendirildiğim Van’a gelmeden, buradaki kurum yetkililerinden edindiğim bilgiler doğrultusunda yaptık. Çözülecek meseleler sıralamasında en üst basamaklarda yer verdiğim kentin katı atık sorununu, çok şükür modern ve uzun vadede Van’ı önemli bir sorundan kurtaracak projeyi hazırlayarak ve Nisan ayının 18’inde de ihaleye çıkarak çözüyoruz” dedi.

Kısa süre içerisinde hayata geçirilecek projeyle; mevcut çöp alanının rehabilite edileceğini ve buradan enerji de elde edileceğini kaydeden Vali Zorluoğlu, “Van’dan pek çok kesime, gerçek anlamda çevreciliğin icraatla olabileceği mesajını veren vizyon projelerimizden ‘Katı Atık Tesisi’ bünyesinde; ayrıştırma ve fermantasyon tesislerinin yanı sıra, yeni düzenli depolama sahası ve 4 transfer istasyonu faaliyet gösterecek. Bu istasyonlar vasıtasıyla ilçelerimizdeki çöpler de toplanacak ve böylece günlük bin ton çöp, katı atık tesisimizde bertaraf edilecek. Yeni kuracağımız tesiste çöpten enerji elde edilecek ve bu büyük yatırımın tüm finansmanı bu enerji satılarak karşılanacak. Bir başka deyişle bu yatırımın 50 milyon Liraya yakın maliyeti için belediyemizin kasasından bir kuruş çıkmayacak” diye konuştu.

Vali Murat Zorluoğlu, açıklamasının sonunda Van halkına şu mesajı verdi:

“Vanlı kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın; devletimize, hükümetimize desteği devam ettikçe, Van çok daha büyük projelere ve yatırımlara kavuşacak; huzur ortamı, birlik ve beraberliğimiz sürdükçe turizmiyle, sanayisiyle, tarım ve hayvancılığıyla Van çok daha gelişmiş bir şehir haline gelecektir.”