Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilci Yardımcısı Hasan Kuru, Aydın Genelinde bölge bölge zemin etütleri yapılması gerektiğini belirterek “Zemine göre bina yapılmalı” dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilci Yardımcısı Hasan Kuru, Deprem Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada deprem yaşanmadan önce yapılması gerekenlere dikkat çekti. Kuru asıl problemin insanların yaşanan her sorunu bir şeye dayandırmalarından kaynaklandığını belirterek “Aydın deprem bölgesi ve yerleşim yerlerinin çoğu fay hattı üzerinde ve çevresinde; Kuşadası, Söke, Ortaklar, Germencik, Aydın Merkez ve Nazilli; bu noktada depremin gelmeden önce yapılması gerekenlerle ilgili olarak yasal prosedürlerde eksiklikler var ve açıklar bulunuyor. Deprem anında, yapı sağlamlığının yanında aynı zamanda zemine göre binaların yapılması önemlidir. Şu an İnşaat Mühendisleri ile Jeoloji Mühendisleri arasında projelerin ve zemin etüd raporlarının birbirleriyle koordinasyonu yeterli derecede bulunmamaktadır. Bu noktada yapılacak 3 şey var. Birincisi şu an mevcut çıkarılan Kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde, eski yapı stokunun kamu yararı da dikkate alınarak uygulanması, İkincisi yapılacak yeni yapıların mutlaka zemin bina ilişkisi incelenerek üretilmesi, üçüncüsü ise mutlaka yeni bina üretimi aşamasında o bölgenin zemin yapısı özellikleri de dikkate alınarak zemin iyileştirme yöntemlerinin ivedi uygulaması gerekmektedir” dedi.
“YASAL ANLAMDA KONU MECLİSE GELMELİ”
Kuru, bahsettiği yöntemlerin uygulama mercilerine de değinerek, “Şöyle ki bu zemin iyileştirme yöntemleri teknik kurullarca ayrı ayrı değerlendirilerek zemine ve bölgelere göre ayrı ayrı değerlendirilmeli. Bu değerlendirme neticesinde bu çalışma Aydın Büyükşehir Belediye Meclisine getirilerek konu yasal anlamda kayıt altına alınmalı. Bu noktada ayrıca Aydın için bir çalıştay yapılmalı. Bu çalıştay’da Aydın genelinde İlçe ilçe ele alınıp değerlendirme yapılmalı. Zemine göre bina yapılmalı. Deprem anında bina sağlamlığının yegane parametre olmadığı mutlaka binanın yapılacağı zemininin irdelenmesiyle yapıların oluşturulması gerekmektedir. Bu nedenle bunları yapmazsak kendimizi kandırırız. Aydın Genelinde bu noktada yapılan projelerin büyük bir çoğunluğunu zemin iyileştirmesi çalışmaları yapılması gerekmektedir” diye konuştu.