Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD)’in düzenlediği sektör değerlendirme toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman; 2014 yılında Türkiye lastik pazarının yüzde 1.5 küçüldüğünü belirtti. Bayman; sindirme yılının ardından tüm zorluklara rağmen 2015 yılı için umutlu olduklarını, yüzde 3 büyüme tahmin ettiklerini açıkladı.
Türkiye lastik pazarı 2014 yılında 20 milyon adetle yüzde 1.5 küçülme gösterdi. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği’nin düzenlediği basın toplantısında sektör adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman ‘Son 10 yılda yüzde 50 üzerinde büyüyerek önemli bir ivme kazanan sektörün; son birkaç yılda yaşanan zorluklara rağmen uzun vadede büyümeye devam ettiğini’ kaydetti.
Lastik sanayici ve ithalatçıları; sektörü aynı çatı altında buluşturan LASİD’in Shangri-La Bosphorus’ta düzenlediği basın toplantısında sektör değerlendirmesi yaptı. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman; lastik piyasasının 2014 yılı verilerini paylaşarak 2015 yılı ile ilgili gelişme tahminlerini açıkladı.
Hakan Bayman, değerlendirmesinde önce global örneklere değindi; dünya lastik pazarının büyümeye devam ettiğini, 2014 yılında tüm dünyada 1.7 milyar lastiğin satıldığını, pazarın bir önceki yıla göre yüzde 4.5 artış gösterdiğini kaydetti. LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Bayman, global büyümedeki en büyük payın gelişmekte olan ülkeler olduğunu; Çin’de yüzde 9, Hindistan’da yüzde 6.5 ile büyümenin hızlı seyrettiğini söyledi. Son yıllarda küçülme gösteren Avrupa pazarı 2014 yılını yüzde 2 büyümeyle tamamladı, satılan lastik miktarı 206 milyon adet oldu.
2015 büyüme tahmini yüzde 3
LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman’ın Türkiye tablosuna ilişkin açıklaması şöyle: ‘‘Türkiye’ye baktığımızda, maalesef sindirme senesi adını verdiğimiz bir yıl geçirdik. 2014 yılında 20 milyon lastik satıldı. Toplam pazar önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 1.5 civarında daralırken, ticari lastik pazarında bu daralma yüzde 7 civarında oldu. Ancak, zorluklara rağmen 2015 yılı için ümitliyiz. Sindirme döneminin ardından genelde hızlı büyüme beklentisi olmasına rağmen 2015’de lastik pazarı için yüzde 3 civarında büyüme öngörüyoruz.
2014’ün İhracat Hacmi 1.127 Milyon Dolar
2014 yılının ihracat verilerini de paylaşan Hakan Bayman; Türk lastik sektörünün uluslararası standartlara uygun üretimle dünya pazarının etkili aktörlerinden biri olduğunu; 2014 yılında 1.127 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. İhracatın önemli bölümü Avrupa ülkelerine yapıldı. 2015’in Ocak ayında ise 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 26 azalan lastik ihracatı; 101 milyon dolardan 75 milyon dolara geriledi.
Hakan Bayman, sektördeki gelişmeleri şöyle sıraladı: ‘‘Mevcut fabrikalarımızın üretim kapasitelerini artırmaya ve teknolojik yeniliklere yönelik yatırımlar yapmaya devam ettikleri gözlemleniyor. Pazarın yeni aktörlerinden Sumitomo’nun 2016 yılında yerli ortağıyla birlikte Çankırı’da üretime başlaması bekleniyor; Brisa’nın ikinci fabrikası ise Aksaray’da kuruluyor. Macaristan’daki üretim tesisini büyüten Hankook firmasının Türkiye’ye ithalatını artırması da beklentiler arasında.’’
Kış Lastiği Uygulaması Pazara Olumlu Yansıdı
Kış lastiği uygulamasının yılın son aylarında pazara kazandırdığı ivmeye de dikkat çeken LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayman; 2014 yılında derneğin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda yeni bir kış lastiği genelgesi yayınlandığını ve sorun oluşturan uygulamaların iyileştirildiğini de belirtti. Bayman, kamunun bilinçlendirilmesi amacıyla LASİD tarafından hazırlatılan bir kış lastiği kamu spotu filminin onay için RTÜK’e sunulduğunu söyledi. Hakan Bayman; yürütülen tüm faaliyet ve çalışmalarla birlikte; sektöre ait tüm teknik bilgilerin; mevzuat, uygulama ve karşılaştırmalı raporların derneğin resmi internet sitesi www.lasid.org.tr’de bulunabileceği bilgisini paylaştı.
LASİD Hakkında
Lastik endüstrisini geliştirmek; sektörü yurt içi ve yurt dışında daha güçlü bir şekilde temsil edebilmek amacıyla lastik sanayicileri ve ithalatçıları BRİSA, CONTINENTAL, GOODYEAR, MICHELIN ve PIRELLI tarafından kuruldu. Dernek, sektör ve ürünlerle ilgili konularda kamuoyunu bilgilendirmeyi, doğru ve bilinçli lastik kullanımını yaygınlaştıracak faaliyetler gerçekleştirmeyi; sektörün sorunlarını topluca ele alarak sektör ile resmi kurumlar, yasa koyucular ve toplum arasında köprü görevi görmeyi hedefliyor.