Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkan Yardımcısı Erol Dağlıoğlu, Bursa’nın dünya markası olmadığını, ulusal markalarının da yetersiz olduğunu söyledi.
Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkan Yardımcısı Erol Dağlıoğlu, fason ağırlıklı yapılan üretim modeli yerine, markalaşmaya önem verilmesi gerektiğini belirterek, markanın, firmalarının dünya pazarlarına girmesi ve ticaret hacmini arttırması bakımından çok önemli hale geldiğini ifade etti. Dağlıoğlu, “Öyle ki, ülkemizde markaları teminat altına alan bir kanun bile yok. Markalar yıllardır kanun hükmünde kararname ile korunmaya çalışılıyor. Günümüz dünyasında marka, şirketlerin en önemli varlıklarından biri haline geldi. Değeri milyar doları bulan markalar var” dedi.
Türkiye’nin katma değeri yüksek üretim modellerine geçmesi gerektiği yönünde hemen hemen herkesin açıklamalar yaptığını söyleyen Erol Dağlıoğlu, günümüzde kaliteli üretmenin yetmediğini, tüketicilerde itimat telkin eden markaların önemli hale geldiğini vurguladı. Dağlıoğlu, “İnsanlar bir malı almadan önce markasına bakıyorlar. Adını duymadıkları ürünleri markalı maldan daha kaliteli ve ucuz olsa bile almıyorlar. Gömlek, kravat alırken bile markasına bakılıyor” diye konuştu.
“FASON ÜRETİM İLE BİR YERE VARAMAYIZ”
Bursa’da milyar dolarlık cirolar yapan sanayi kuruluşlarının dünyaca ünlü markalar için üretim yapmaktan öteye geçemediğine dikkat çeken Erol Dağlıoğlu, bunun uzun vadede sürdürülmesinin mümkün olmadığına vurgu yaptı. Belirli büyüklüklere ulaşan firmaların kendi markalarıyla da üretim yapmaya başlaması ve bu ürünlerinin tanıtımına ağırlık vermesi gerektiğini belirten Dağlıoğlu, “Fason üretim ile bir yere varamayız. Bugün fason satış yaptığımız meşhur firmalar dünyanın başka bir yerinde daha ucuza mal bulduklarında siparişlerini oraya kaydırır. Yaptığımız onca yatırım boşa gider. Kendi markalarımıza yatırım yapmalıyız” dedi.
TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajansları tarafından markalaşmaya ciddi destekler verildiğini söyleyen Erol Dağlıoğlu, firmaların da bu konuya ağırlık vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.