Adana’da 51. Kütüphaneler Haftası etkinlikleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Devlet Tiyatrosu Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde bir program düzenlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Sabri Tari, Türkiye’nin kitap okuma alışkanlığı bakımından diğer ülkelere oranla geri kaldığını belirterek, “Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de 12’si, İngiltere ve Fransa’da 21’i kitap okurken ülkemizde 10 binde 1 kişi kitap okumaktadır” diye konuştu.
Programda Çukurova Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencileri müzik dinletisi, Sabancı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de şiir dinletisi sundu. Dinletinin ardından İl Kütüphanesi’nden 1 yıl boyunca en çok kitap alan Melisa Gönder, Onur Demir, Merve Köşkeroğlu, Kevser Asena Doğan, Mehmet Güven ve Fazilet Tülin Arı’ya ödül verildi.
“FAYDALI KİTAPLAR OKUMUYORLAR”
Programın ardından Vali Mustafa Büyük ve beraberindekiler, kütüphanede açılan sergiyi ve kütüphaneyi gezdi. Kütüphanede bürokratlarla sohbet eden Vali Büyük, Türkiye’de yaşayan vatandaşların az kitap okuduğuna dair rakamların doğru olmadığını belirterek, kitapların faydalı olması gerektiğine dikkat çekti. Batılı toplumlar ve Japonlar’ın çok kitap okuduğunu anımsatan Büyük, “O kitaplara bir bakın, çok sıradan hikaye ve romanın belirli türleri, çok da faydalı olabilecek şeyler değil. Bizde fayda açısından bakıldığında, niteliği itibariyle biz daha iyi olmalıyız. Kitap bizim için çok önemli. Kur’an ne diyor? İlk emri, ‘Oku’ diyor. Kültürümüzde yaygın bir şekilde var. O nedenle kütüphane, kitap gibi kavramları yüceltmişiz, özel anlam vermişiz ki kitap dediğiniz zaman bunun ayrı değeri var” diye konuştu.