CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, AK Parti'nin  tarım ve ekonomide yürüttüğü çalışmaları doğru olmadığını belirterek, "Sanki yapılanlar tarımı bitirmek için seçilmiş hamleler gibi. 'Dağı taşı ekin, bir karış boş yer bırakmayın' diyenler samimi ise önce çiftçinin içinde bulunduğu duruma bakmalı. Öyle, 'Ekin' demeyle olmuyor" diye konuştu.

ÇALIŞMALARI ELEŞTİRDİ

AK Parti'nin tarımdaki 20 yıllık süre içindeki çalışmalarını eleştiren Başkan Türkel, "Sanki yapılanlar tarımı bitirmek için seçilmiş hamleler gibi. 'Dağı taşı ekin, bir karış boş yer bırakmayın” diyenler samimi ise önce çiftçinin içinde bulunduğu duruma bakmalı. Öyle, 'Ekin' demeyle olmuyor. Kentimizin ve Karadeniz'in en verimli ovalarına sahip Bafra ve Çarşamba'da 46 bine yakın tarım arazisi tapusunun ipotekli olduğunu görüyoruz. Beceriksizlikleri nedeniyle üretim maliyetleri altından kalkılamayacak hale geldi. Üretici bu yıl da para kazanamazsa ipotekli tapular bankalara geçecek. Kasada ithalat yapacak para da kalmadığına göre, seneye kendiniz ekersiniz artık” ifadelerini kullandı. 

ÇÖZÜME ODAKLANIN

Salıpazarı'nın yüzde 23'ü ipotekli tarım arazileri olduğunu ifade eden Türkel, "Salıpazarı'ndaki toplam tarım arazilerinin yüzde 23'ü, Çarşamba'da yüzde 18'i, Ayvacık ve Tekkeköy'de yüzde 17'si, Terme, Vezirköprü ve Bafra'da yüzde 12'si, Asarcık ve Canik'te yüzde 10'u, Havza ve Atakum'da yüzde 8'i, Alaçam ve Yakakent'te yüzde 7'si ipotek altında. 'Samsun'da her şey yolunda gidiyor' diyen arkadaşlarımız. mazeret üreteceğine çözüme odaklansınlar." diye konuştu. 

CHP VERGİ ALMAYACAK 

CHP'nin iktidara emin adımlarla yürüdüğünü belirten Türkel, tarımda atacakları önemli adımları şöyle sıraladı: "Çiftçiye en az milli gelirin yüzde 1'i kadar destek verilecek. Bugüne kadar ödenmeyen paralarını çiftçiye vereceğiz. Kredi, su ve elektrik borçlarının faizi silinecek, kalan ana para taksitlere bölünecek.  Tarımsal üretimde mâzottan vergi alınmayacak. Ürün taban fiyatları bir yıl önceden açıklanacak. Hububat, yağlı tohumlar, baklagiller gibi bazı ürünlere alım garantisi verilecek. Sulama faturası hasattan sonra ödenecek. Tarım desteklerine haciz konulamayacak. Borcundan dolayı çittçiye üretim için gerekli veaktör gibi hiçbir tarım aracı haczedilemeyecek. Dahilde işleme rejimi kapsamı dışında, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatınıtını yasaklayacağız.. Tarım alanları mutlaka korunacak. Tarlalarda ürün yerine gökdelenler ve konutlar yükselmeyecek."

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.