Burdur Doğaltaş Madenciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci, 2014 yılında mermer sektörü ve doğaltaş olarak 116 milyon 379 bin dolarlık ihracat yaptıklarını bildirdi.
Başkan Yardımcısı Ali Gür, Dernek Saymanı Orhan Çiçek, Yönetim Kurulu Üyesi Salih Yavuzkan’ın katıldığı değerlendirme toplantısında konuşan
Burdur Doğaltaş Madenciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci, 2014 yılının sonu itibari ile mermer sektörü ve doğaltaş olarak 116 milyon 379 bin dolarlık ihracat yaptıklarını belirtti. 2013 yılının sonunda 96 milyon 724 bin dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Ekinci, "Bu ikisinin arasındaki farkı aldığımızda yüzde 21.1 bir artışımız var. Doğaltaş sektörü Burdur’da büyümüştür. Burdur’da böyle bir doğal kaynak. Dünyanın bütün pazarlarına açılarak döviz elde etmemizi sağlıyor. 2023 hedeflerimize adım adım gideceğiz.Burdur Mermer Araştırma ve Geliştirme Merkezi kuracağız.Mermer ve doğaltaş olarak 2015 yılı hedefimiz 150 milyon dolara yaklaşacağını düşünüyoruz" dedi.
BLOK OLARAK EN BÜYÜK İHRACAT ÇİN’E
Ekinci, Burdur’da 271’den fazla ocakta işletme ruhsatı olduğunu, bunlardan 127’sinin faal durumda bulunduğunu ifade ederek, "Bu ocaklarda çıkan mermeri işleyen fabrikalarda 8 bine yakın işçi çalışıyor. Blok olarak en büyük ihracatı Çin’e yapıyoruz. Başka ülkelere de yapıyoruz. İşlenmiş mamul olarak Amerika başta olmak üzere bütün Orta Doğu ülkelerinden Kore’ye kadar aklınıza gelen ülkelere gönderiyoruz" diye konuştu.
Göl Tampon Bölgesi’nde yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ekinci, "Biz bundan dolayı üzülüyoruz. Bize çalışma izinleri de vermişlerdir. Fakat durdurma kararı alınmıştır. Bu kararın düzeltilmesini istiyoruz. Mermer olarak doğrudan doğruya hiçbir zararımız yok. Çünkü doğal bir malzemeyi kesiyoruz. Ne fiziksel ne kimyasal veya gaz şeklinde hiçbir zararımız yok. Sadece bizim görüntü kirliliği ile ilgili bir olay vardır. Bu ocakların yaşları çok gençtir. Gelecek dönemde ekosistem bu malzemeleri doğal hale getirecektir. Botanik yapılar kendi halinde yetişmeye başlayacaktır. Bizim de rehabilitasyon projelerimiz vardır. O projelerle vatandaşımızın duymuş olduğu bu tür rahatsızlık tamamen ortadan kalkacaktır" dedi.