YUNANİSTAN'ın İstanköy Adası'na (Kos) yasa dışı yollardan hız teknesiyle götürdüğü 25 Suriyeli kaçak göçmeni gece karanlığında yanlışlıkla Yunan Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'nın bulunduğu iskeleye indiren Türk kepçe operatörü 41 yaşındaki Yakup Ö. tutuklandı. İstanköy'deki tutuklanan 2 çocuk babası Yakup Ö., eşinin ameliyat masrafını karşılayabilmek için böyle biri işe girdiğini ileri sürdü.
Bodrum Belediyesi'nde iş makinesi operatörü olan 2 çocuk babası Yakup Ö., geçen 1 Aralık'ta 25 Suriyeli kaçak göçmeni yasa dışı yollardan hız teknesiyle Yunanistan'ın İstanköy Adası'na götürdü. Ancak, gece karanlığında farketmeyip, adadaki Yunan Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'nın bulunduğu iskeleye yanaşınca suçüstü yakalandı. Tutuklanan Yakup Ö., İstanköy Adası'ndaki cezaevine konuldu. muhabirinin telefon ile ulaştığı Yakup Ö., eşi 31 yaşındaki H.Ö.'nün son 2 yıl içinde 3 kez rahim ameliyatı olduğunu anlatırken şöyle dedi:
"Bir türlü sağlığına kavuşamadı. Doktorlar, 4'üncü bir ameliyat daha olması gerektiğini söyledi. Eşimin tedavisi sırasında hastane masrafları nedeniyle 13 bin lira borçlanmıştım. Otomobilimi satmak istedim. Müşteri bulamadım. Tanıştığım organizatörler 25 kaçak göçmeni Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na sürat teknesiyle götürmem için 3 bin dolar teklif etti. Eşini ameliyatını düşünüp, çaresiz bu teklifi kabul ettim. Verdikleri tekne sağlam ve hızlıydı. İstanköy Adası'na götürdüğüm aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu kaçaklar, büyük sevinç yaşıyordu. O an yaptığım şeyin kötü olmadığını düşündüm. Ancak, kaçak göçmenleri Yunan Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'nın bulunduğu iskeleye bırakmışım. Tam döneceğim sırada yakalandım."
Yunan askerlerinin kendisini dövdükten sonra, cezaevine gönderdiklerini de anlatan Yakup Ö., "Şimdi yargılanmayı bekliyorum. Beni yakaladıklarında eşimin rahatsızlığı nedeniyle çaresizliktern bu işi kabul ettiğimi ve ilk işim olduğunu söyledim. Dinletemedim. Eşime de insan kaçakçılığını çaresizlikten yapacağımı söylemiştim. Karşı çıkmıştı. Ancak, dediğim gibi çaresizdim" diye konuştu.
İstanköy Adası'ndaki 150 tutukludan 60'ının Türk kaptan ve organizatörler olduğunu ifade eden Öksüz, "Organizatörler söz verdiği parayı vermedi. Vermedikleri gibi telefonlarını bile açmıyorlar. Burada tutuklu olanların hepsi pişman. 50-200 yıl hapis cezası alanlar var. Kimse aç kalsın ama bu işi yapmasın. Bunun sonu cezaevinde ölüm" dedi.
"EŞİMİ CEZAEVİNDE ZİYARET EDECEĞİM"
Eşi insan kaçakçılığından tutuklanan H.Ö., "Çocuklarım, babalarını soruyor. Ne diyeceğimi bilemediğimi için 'Yurt dışına çalışmaya gitti" diyerek, geçiştiriyorum. Pasaport çıkarttırdım. Mahkemeden önce, İstanköy'e gidip, cezaevinde kendisini göreceğim. İnşallah az bir cezayla kurtulur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI