Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Samsunlu vatandaşlara bu kez de, yanan ekonomik kriz ortamında, “Bazı esnafın fırsatçılık yaptığını düşünüyor musunuz? Fırsatçılık yapanları nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorduk. 
İşte aldığımız cevaplar; 

MUHAKKAK YAPAN VARDIR
İbrahim ÖZDERE: Tabi muhakkak fırsatçılık yapıyorlar. Esnafların hepsi için söylemiyorum ancak yarı yarıya fırsatçılık yaptıklarını düşünüyorum. Ben kendim çok denk gelmiyorum ama çocuklar alışverişe gittiklerinde belli oluyor. Esnaflarımız genelde fırsatçılık yapıyor. Doların yükselişiyle ben pek alakalı olduğunu sanmıyorum. Doların düşük olduğu zamanlarda da esnaflarımız fırsatçılık yapıyorlardı. 

DOLARLA ALAKASI YOK
Hakan USTA: Kesinlikle fırsatçılık yaptıklarını düşünüyorum. Ara ara denk geliyorum, bu şekilde esnaflara ve gerçekten hiç hoş bir durum değil. Doların yükselişiyle bir bağlantı kurmak zor, genelde yaptıkları bir olay bu zaten. Dolarla bir alakası yok, bizim esnafımızın geneli fırsatçılık yapıyor. Herkesi bunun içinde katmakta doğru değil ama geneli böyle. Bazı esnaflar hakikaten vatandaşlarımızın iyi niyetini istismar ediyorlar. Yani bazı vatandaşlarımızı kandırabiliyorlar.

PAZARDA YAŞADIĞIM SIKINTI
Ümit DURA: İlla ki para kazanmak için bazı insanlar fırsatçılık yapıyorlar. Genelde pazarda ki esnaflarımız fırsatçılık yapıyorlar. Bana da pazarda denk geliyor, bu tarzda ki esnaflar. Bir defasında pazardan üzüm alacağım, esnaf üzümü eksik tartıyor ve bunu bana bu şekilde satmaya çalışıyor. Kilo taşları da eksik olabilir, kendilerine özel yaptırabiliyorlar. Bu şekilde denk geldiğim zamanlar oluyor.

HEM VATANDAŞ ZOR DURUMDA HEM ESNAF
Burak ÇİÇEK: Evet, özellikle doların artmasıyla bazı esnaflarımızın fırsatçılık yaptığını düşünüyorum. Bunun bu şekilde olmaması gerekiyor. Dolar arttığı için, ürünleri aldıkları fiyatlardan değil müşteriye daha pahalıya satıyorlar. Esnafların da haklılık payı var. Sattıkları ürün yerine, yeni ürün alıp tezgâha koyabilmeleri için yüksek fiyattan ürün alıyorlar. Bu da esnafımızı baya zorluyor. Yeni alacağı ürün zamlandığı için, esnafta elindeki ürünleri zamlandırıyor. Bu durumda da vatandaş zor durumda kalıyor.

SIKINTILI BİR DÖNEM GEÇİRİYORUZ
Güler ÜSTÜNBAŞ: Evet bazı esnafların fırsatçılık yaptığını düşünüyorum. Çünkü bende esnafım ve bunun böyle olması gerekiyor. 5 liraya satması gereken bir ürünü 10 liraya satabiliyor. Doların artışının da bunda büyük bir etkisi var. Kumaş almam gerekiyor, eski aldığım fiyatın 2 katına alıyorum. Dolar yükseldikçe fiyatlar da yükseliyor. Sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Esnafta kendine göre haklı, vatandaşında haklılık payı var tabi ki.

ESNAFIN DA HAKLI YÖNLERİ VAR
Hakan UÇAN: Tabi ki fırsatçılık yapıyorlar. Bayram geliyor fiyatlar çıkıyor, dolar yükseliyor fiyatlar artıyor her zaman bir şekilde fiyatları yüksek tutmayı başarıyorlar. Kendilerine göre esnaflarında haklı yönleri var. Doların yükselişi onları da etkiliyor. Genelinin fırsatçılık yaptığını düşünüyorum. İlla ki alışveriş yaptığımız zamanlarda

FIRSATÇILIK YAPMAYA ALIŞMIŞLAR
Abdülkerim BAHTİYAR: Yapanı da var yapmayanı da var. Bütün esnaflar için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. Bana denk geldiği zamanlarda oluyor. Mesela bir büfede kola 2 lira, diğer büfeye bakıyorsun 5 lira. İkisi de aynı ürün. Demek ki piyasa serbest. Yani genel olarak esnafımız böyle. Fırsatçılık yapmaya alışmışlar. Aynı ürünü farklı kişilere farklı fiyatlardan satabiliyorlar. 

VATANDAŞIN YAPACAĞI BİR ŞEY YOK
Şenol ÖZPINAR: Bazı esnafların fırsatçılık yaptığını düşünüyorum. Çok sektörde yarı yarıya fırsatçılık yaptıkları oluyor. Mesela bundan 2 ay önce 85 liraya İzmir'e gidiyordum otobüsle, şu an 130 liraya bilet aldım. Bu fırsatçılık değil de nedir? Vatandaşın bunun karşısında yapacağı bir şey yok.

BİR KAÇ KEZ BAŞIMA GELDİ
Enver KARAÇAM: Fırsatçılık yaptıklarını düşünüyorum ama yapacak bir şey yok. Ne yapabiliriz ki. Esnafların geneli fırsatçılık yapıyor. Birkaç yerde benim de başıma geldiği oldu. Yapabileceğimiz bir şey yok. Şikâyet ettiğimiz zamanda ilgilenip, hemen müdahale etmiyorlar. Belli bir zaman sonra yine aynı şekilde devam ediyorlar. Değişen bir şey olmuyor.

ESNAFA DESTEK OLUNMALI
Ali KUTBAY: Ben esnafların fırsatçılık yaptığını düşünmüyorum. Bence yetkili kurumlarda var fırsatçılık. Esnafları engelliyorlar, biraz daha destek olmaları gerekiyor. Esnaflar rahat hareket edemiyor, bende burada esnafım. Bazı konularda esnaflara müsaade etmeleri lazım. Esnaflarla ilgilenmeleri gerekiyor. Esnaflarımıza destek olmaları lazım. Bana da denk geldiği oluyor. Aldığın bir ürünü bir daha aynı fiyata alamıyorsun. 

OTOBÜS FİRMALARINA TEPKİ
Hüseyin YILMAZ: Genelde esnafların fırsatçılık yaptığını düşünüyorum. Zaman zaman benimde başıma geliyor. Aldığım bir ürünü daha sonra aynı fiyata alamıyorum. Satmaya çalıştığımda ucuza almaya çalışıyorlar. Esnafımızın geneli fırsatçı. En basit örneği otobüs firmaları bile bayramlar da fiyatları arttırıyorlar. Bu fırsatçılıktan başka bir şey değil. Bu şekilde olduğu zamanda ister istemez vatandaşımız zor durumda kalıyor.

Röportaj:Havanur SUBAŞI - Uğur ATICI