Eski AK Parti Milletvekili Emin Şirin'in "2017 yılında yapılan referandumun iptal edilerek parlamenter sisteme geri dönülecek" açıklamasını değerlendiren Samsunlu vatandaşlar, Samsun Medya Grubu'na bağlı Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına düşüncelerini dile getirdi.

TEK KİŞİ OLMAMALI

Ömer AKYÜZ: Parlamenter sistem geri dönmeli. Çünkü kanunlar, yasalar tek kişinin belirlediği şekilde hareket etmemeli. Parlamenter sistem, bir çok kişinin söz hakkı olduğundan tek kişiye bağlı kalınmadığından daha başarılı bir sistemdir.

DEVAM ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Bahadır ÖZARSLAN: Parlamenter sistem mutlaka geri dönmeli. Türkiye’nin şu anki sıkıntılarının tamamı tek kişinin yönetimden kaynaklanmaktadır. Parlamenter sistem bizim yapmış olduğumuz en önemli olaylardan biridir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli konulardan bir tanesidir. Ama son günlerde tek bir kişiye dayalı sistemin gelmesi ile birlikte, Türkiye’nin sıkıntılarını görmekteyiz. Meclis tamamen devre dışı bırakılmış ve milletvekillerinin hiçbir etkinliği kalmamıştır. Ortada politik bir durum yok. Bundan dolayı başkanlık sisteminin devam etmesi mümkün değil.

DEMOKRASİYE CAN VERİR

Aydın GÖKMAN: Parlamenter sistemin geri dönmesinden yanayım. Çünkü halkın sesinin dile getirilmesi gerekiyor. Halkın sesinin dile getirilmemesi demokraside bir sancıdır. Kısaca parlamenter sistemin tekrar geri gelmesi geriyor diye düşünüyorum. Tek adamlılık değil, çoklu kişinin her zaman demokrasiye can verdiğini düşünmekteyim.

YANLIŞ KARARLAR ALINDI

Kemal ERGİN: Parlamenter sistem geri dönmeli. Başkanlık sisteminin gelmesi ile ülke açısından çok yanlış kararlar alındı. Başkanlık sisteminin gelmesi ile vatandaş tamamen ezildi. Bundan dolayı dediğim gibi parlamenter sistem tekrar gelmeli.

BAŞKANLIK SİSTEMİ BAŞARILI

Özkan ÖZDER: Parlamenter sisteme dönülmemeli. Şu anki başkanlık sistemi gayet iyi. Başkanlık sistemi ülkemizde yapılanma aşamasında. Tabi ki ülkemiz dışarıdan gelen bir çok konu ile uğraşmakta. Bunun yanında yeni oluşan bir sistem bizi buraya kadar getirdi. Ben başkanlık sisteminin iyi olacağını düşünüyorum. 

VATANDAŞIN SÖZ HAKKI YOK

Necat GÜZEL: Parlamenter sisteme dönülmeli. Tek kişilik bir sitem olmuyor. Dünya ülkelerine bakıldığında çok az ülke bu sistemi uyguluyor. Biz gelişmiş ülkelerden daha mı iyiyiz? Bunu sorgulamalıyız. Milletvekillerini seçiyoruz ama neye göre, kime göre seçiyoruz? Bundan dolayı parlamenter sisteme gidilmeli.

SİSTEME GERİ DÖNÜLMELİ

Murat GÜRSEL: Parlamenter sistem geri dönmeli. Meclis'e gönderilen milletvekilleri başkanlık sisteminden dolayı görevlerini yerine getirememektedir. Samsunlu milletvekilleri de Meclis'te vatandaş için bir şey yapmamakta. Bundan dolayı eski sisteme geri dönülmeli. 

TÜRKİYE BİR YOLA VARAMAZ 

Necmi BİLGE: Parlamenter sisteme gidilmezse Türkiye bir yola varamaz. Tek kişi ile olacak bir iş değildi. Örnek veriyorum, başkanlık sistemi ile başka birisi seçildi ve verdiği kararlar doğru değil. Tek başlılık Türkiye için doğru bir karar değildir.

GERİ DÖNÜLMEMELİ

Faik AKDAĞ: Parlamenter sistemi gördük. Türkiye parlamenter sistemde kalkınamadı. Bundan dolayı bu sisteme geri dönülmemeli. Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkeler şu an dünyada ilk sırada olan ülkeler. Bundan dolayı başkanlık sisteminden gayet memnunum.

BAŞKANLIK İYİ BİR SİSTEM 

Şükrü KINIK: Parlamenter sisteme geri dönmeye gerek yok. Şu an başkanlık sistemi oturmuş durumda. İki başlılık yerine tek kişinin karar alması doğru bence. Biz önceden bu konudan dolayı çok çektik. Mecliste azınlıkta olan partilerin sitemlerinden dolayı bir çok önemli konudan vazgeçildi. Bundan dolayı parlamenter sisteme geri dönülmemeli.

Dilber BAHADIR,Yasin YILDIZ