2015 yılı Bütçe Kanununda yer alan hüküm, tüm kurumların elini kolunu bağlamış durumdadır. Akademik kadrolar hariç, tüm kamu kurumlarının kullanabileceği toplam sadece 36 bin adet atama izni bulunmaktadır. Bu iznin de 15 bini Şubat ayı öğretmen atamalarına tahsis edilecektir.

Daha önce de belirtiğimiz üzere, kamu kurumlarının personel ihtiyacı bulunmaktadır. Kamu kurumları KPSS yoluyla ihtiyaçlarını gideremeyince unvan değişikliği yoluyla kurum içinden karşılama yoluna başvurmaktadır.

Kamu kurumlarının çaresizliği, soru önergelerine verilen cevaplarda daha net olarak görünmektedir.

Örneğin geçtiğimiz ay, Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu'na, orman mühendisi alacak mısınız şeklinde bir soru sorulmuştur. Eroğlu'nun verdiği cevap şu şekildedir:



Yine, gıda mühendisi alacak mısınız şeklindeki bir soru Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanın Mehdi Eker'e yöneltilmiştir. Eker'in verdiği cevap şu şekildedir:

Her ki cevapta analiz edildiğinde şu görülecektir. Kurumların, ne 2015 yılı personel projeksiyonu bulunmaktadır ne de personel alabilmek için gerekli atama izinleri... Her kurum topu taca atmakta ve Devletin kendisine tahsis edeceği atama izni sayısında 2015 yılında atama yapacağını belirtmekle yetinmektedir.