İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek, yatırım fırsatlarını ortaya çıkarmak, kültür, turizm ve sanayi alanındaki yatırımlarla ilgili istişarede bulunmak amacıyla Bartın’a gelen Kırgız heyet, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’nda işadamlarıyla buluştu.
Bartın TSO Konferans Solunda düzenlenen toplantıya Kırgızistan Kültür ve Turizm Bakanı Maksat Chakiyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Askat Akibayev, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, Kırgızistan-Türkiye İşadamları Derneği Yetkilisi Azamat Camankulov, Kırgızistanlı işadamları Tokombayev Nurlan ve Sergei Danilenko, TSO Yönetim Kurulu üyeleri ve işadamları katıldı.
Kırgızistan’dan gelen misafirlerin kendilerine onur verdiklerini ifade eden Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, “Askat ve Azamat beyle olan tanışıklığımız burada yapılan bir programa dayanıyor. Gerek iş forumlarında gerekse telefonla görüşmelerimiz devam etti. Bugün bu birlikteliğimizde kapı araladık. Bunun hem kültürel anlamda hem de ticari ve ekonomik anlamda geliştirmek içerisindeyiz. İki ülke arasında neler yapılabilir bununla ilgili kendilerinden bilgi alacağız. Değerlendirmeler yapacağız. Ticarete başlarken birbirimizi tanımak çok önemlidir. Bu böyle başlıyor ve gelişerek devam ediyor. Biz de Bartın olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışacağız” diye konuştu.
Kırgızistan Kültür ve Turizm Bakanı Maksat Chakiyev ise yaptığı konuşmada, “İki ülke arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin artması için için elimizden geleni yapacağız. Ekonomik potansiyeli olarak güçlü ülkeler arasında yer alan Kırgızistan, Mayıs ayında Gümrük Birliği’ne giriyor. Birlikte Rusya, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan ve Ermenistan olmak üzere 5 ülke yer alacaktır. Bu ülkeler arasında gümrük sınırları açılacak ve gümrük fiyatları olmayacaktır. Ülkemiz ham madde ve insan gücü olarak avantajlara sahiptir. Tabii bu avantajların hayat bulması için Bartın’dan ve Türkiye’den yatırımcıların gelmesi lazımdır” dedi.
Daha sonra Kırgızistan-Türkiye İşadamları Derneği Yetkilisi Azamat Camankulov, slayt eşliğinde bir sunum yaptı. Sunumda Camankulov, Kırgızistan’ın tanıtımı, ülke ekonomisi, iş alanları ve çeşitli konularda bilgi verdi. Heyet daha sonra Bartınlı işadamlarıyla ticaret konusunda ikili görüşmeler yaptı. Son olarak Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cihat Çakır, Kırgız heyete günün anısına birer plaket takdim etti.