Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleştirilen “KÜNİB 2015 Eğitim Fuarı”na Balkanlardaki öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Fuara, Türkiye’den 48 üniversitenin yanı sıra Makedonya’dan Uluslararası Balkan Üniversitesi, Vizyon Üniversitesi, Fon Üniversitesi, Güney Doğu Avrupa Üniversitesi ve Yunus Emre Üsküp Merkezi katıldı. Balkan ülkelerinden yaklaşık üç bin öğrenci, gerçekleştirilen fuara adeta akın etti.
Böylelikle KÜNİB, yurt içinde ve yurt dışında ses getiren organizasyonlarına bir yenisi daha eklemiş oldu. Makedonya’nın başkenti Üsküp’te gerçekleştirilen fuara Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Türkiye’den 48 üniversitenin rektörleri/vekilleri, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden de rektörler, bölgedeki sivil toplum örgütleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar fuar ile ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti; “KÜNİB’i, böylesine büyük bir uluslararası organizasyona imza atmasından dolayı yürekten kutluyorum. Türkiye’deki 48 üniversite’nin Üsküp’te en üst düzeyde temsil edilmesi ve tanıtılması tarihi bir olaydır. KÜNİB, bu bakımdan çok büyük ve önemli bir görevi başarıyla yerine getirmiştir” dedi.
KÜNİB BAŞKANI REKTÖR PROF. DR. KORKMAZ: “ULUSLARARASILAŞMANIN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ DE SÜRDÜRÜLEBİLİR İLİŞKİLER AĞI OLUŞTURMAKTIR.”
Eğitimdeki çeşitli başarı ve deneyimlerin Balkanlardaki üniversiteler ile paylaşılmasının önemli bir hedef olduğunu belirten KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Uluslararasılaşmanın en önemli unsurlarından biri yeni alanlarda sürdürülebilir ilişkiler ağı oluşturmaktır. Amacımız burada Balkanlar ile iletişimi sağlamak ve eğitim tecrübelerimizi paylaşarak geliştirmektir” diyerek, fuarın önemli bir amaç taşıdığını dile getirdi.
Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şinasi Gündüz, KÜNİB 2015 Eğitim Fuarı’nın öğrenciler için önemine vurgu yaparak şöyle konuştu; “ bu etkili ve güçlü organizasyon sayesinde Makedonya’daki öğrencilerin Türkiye2deki üniversitelere olan ilgisi hızla artacaktır. İmzaladığımız Mevlana Değişim Programı protokolleri ile de öğrencilerimiz için Türkiye’de öğrenim görme fırsatını oluşturmuş bulunmaktayız. Uluslararası Balkan Üniversitesi olarak KÜNİB üyesi olmak için başvuruda bulunduk. 19 Mayıs’ta Tebriz’de yapılacak olan olağan kongrede katılım belgesini imzalamak istiyoruz” dedi.
Fuar ile ilgili düşüncelerini dile getiren Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, KÜNİB fuarına yeni kurulan Uluslararası Vizyon Üniversitesi olarak katıldıklarını ve Türkiye’den katılan üniversiteler arasında bulunmalarının önemli olduğunu ifade etti. Üniversiteler arası öğrenci değişimine katkı sağlamak ve Balkanlar’dan Türkiye’ye öğrenci cezbetmek amacıyla fuarda yer aldıklarını belirten Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, eğitim ve öğretimde uluslararasılaşmanın önemine dikkat çekti.
BALKANLARDA BÜYÜK BULUŞMA
Fuarda, öğrencilere yönelik düzenlenen farklı aktivitelerin yanı sıra rektörler zirvesi de düzenlendi. Düzenlenen zirvede; Türkiye, Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ’dan fuara katılan üniversite rektörleri fikir alış verişinde bulundu, karşılıklı Mevlana Protokolleri imzalandı.