SAMSUN (AA) - Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ilçede artan düğünler nedeniyle Havza Emniyet Müdürlüğü tarafından özel ekipler kurulduğu bildirildi.

Havza Emniyet Müdürü Cengiz Urgancı, ramazan ayı sonrası ilçede düğün sayısının arttığını belirterek, düğünlerde istenmeyen olaylarının yaşanmaması adına özel ekipler kurduklarını söyledi.

"Amacımız düğün sahiplerinin en güzel günlerinin en acı günleri olmaması" diyen Urgancı, şunları kaydetti.

"155 Polis imdat telefon hattına son 3 ay içerisinde 400’e yakın silah, havai fişek ve konvoylarda trafiği tehlikeye atıcı olaylardan ihbar geldi. 155 Polis İmdat Hattını özellikle evlerinde çocukları bulunan aileler, sara ve benzeri hastalar ile yaşlı insanlar aramakta. Yol kapatanlar, konvoy yaparak, klakson çalmak suretiyle çevreyi rahatsız edenler, düğünlerde rastgele ateş edenler, ruhsatsız olarak havai fişek satan ve atanlar hakkında kolluk kuvvetlerince yasal işlem yapılacak. İlçemizdeki düğünlerde şenlik ve etkinliklerdeki silah atma alışkanlığının artık sona ermesi gerekiyor. Biz kimsenin canını yakma, ceza kesme niyetinde değiliz. Bu konuda kimseye farklı bir tolerans tanıma gibi bir şansımız yok. Düğünlerde silahla havaya ateş etmek kesinlikle yasak. Bu yasağa uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Düğün sahiplerinin bu konuda şimdiden bizlere hak vermesi ve anlayış göstermelerini rica ediyorum. 155 polis imdat hattımız ve şikayetler doğrultusunda düğün alanlarına özel ekipler görevlendirdik. Aileler ve evinde hasta bakanlar bu konulardan dolayı sürekli ihbarda bulunmaktalar,  vatandaşların kendilerini bu ailelerin yerine koymalarını bekliyoruz. Düğün eviniz cenaze evine dönmesin."

Düğüne kan damlamaması hususunda özellikle düğün sahiplerinden yardım isteyen Urgancı, "Sizlerin de bize destek olmasını istiyoruz. Silahlar eğlence ve kutlama aracı değildir. Vatandaşların düğün sahibi olarak belirtilen kurallara uymayan insanları polise bildirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde mutlulukları hüsrana dönebilir. Şimdiden sünnet ve düğün merasimi yapan vatandaşlarımızı tebrik eder, hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim" diye konuştu.

Urgancı, kurusıkı tabanca ile ateş edenler, izinsiz ve ruhsatsız kişilerce belirlenen yerler dışında havai fişek atanlar ve tabanca ile ateş edenler hakkında ilgili yasalar gereğince cezai işlemler uygulanacağını  hatırlatarak, "2015 yılında düğün ve konvoy olaylarında 120 adet işlem 18 bin 840 lira para cezası kesildi. 2015 yılının ilk çeyreğinde kabahatler kanuna göre havai fişek ve silah atılması ile düğün konvoylarında yüksek ses ve trafik güvenliğini riske atmaktan 120 kişiye toplamda 18 bin 840 lira maddi para cezası kesildi. Bunların yanı sıra trafik ekipleri tarafından sadece temmuz ayında düğün konvoylarında trafiği tehlikeye sokmaktan 30 araca işlem yapıldı" dedi.

Düğünlerde havai fişek ve silah atmanın cezasının 789 lira olup, düğün sahibine ayrı,  atana ayrı, olayın işlenişi ve silahın türüne göre ek cezalar uygulandığını hatırlatan Urgancı, kurusıkı tabancanın faturası olsa bile kutusu dışında taşınması ve meskun mahallede atılmasının ayrı cezaları bulunduğunu kaydetti.