Hastalar, Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) tedavisi ile birkaç seansta topuk, dirsek ve omuz ağrılarından kurtuluyor.
Medical Park Uşak Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şener Ülker, ESWT uygulamasının hastada ağrıyı geçici olarak azaltmayı değil, girişimsel tedavi gerektirmeden hastanın kalıcı ve kesin tedavisini amaçladığını belirterek, "Yapılan çalışmalarda tedavi sonrasında kas spazmların azaldığı, ağrıyı azalttığı ve iyileşme dokusunda kollajen sentezini arttırdığı, yeni damarlanmanın hızlandığı ve mekanik olarak daha güçlü bir doku elde edildiği görülmektedir. ESWT teknolojisi, zararlı metabolitlerin uzaklaştırılmasını hızlandırır, dokunun oksijenlenmesini arttırır ve hasarlı dokunun enerji kaynağı ihtiyacını karşılar metabolizma ve dolaşımını düzenler. Kireçlenmiş dokuların biyokimyasal olarak kireçlerinin çözülmesini başlatır" dedi.
"ETKİSİNİ BİR HAFTADA GÖSTERMEKTEDİR"
Uzm. Dr. Şener Ülker, “ESWT, vücut dışından uygulanan şok dalga tedavisidir. Kalsifiye omuz ağrısı, tenisçi ve golfçu dirseği ağrısı, topuk dikeni, tendinitis gibi rahatsızlıkları tedavi de kullanılmaktadır. ESWT’nin çalışma prensibi, vücut dışında üretilen akımların dokuda ses dalgaları şeklinde yayılması esasına dayanır. Hastaya ameliyatsız tedavi olanağı sağlamaktadır. ESWT tedavisinin en önemli artılarından biri etkisinin uzun süreli olmasıdır. Yapılan klinik çalışmalarda, tedaviden sonraki 1-2 yıllık sürelerde hastalığın yinelenmediği gözlenmiştir. ESWT tedavisi, vücudun kendi iyileştirici mekanizmalarını kullandığı için, hastalık bir kez iyileşirse, tekrarlama şansı düşüktür" açıklamasında bulundu.
İlk seanstan itibaren 1 haftalık süre içerisinde ağrılarda azalma görüldüğünü söyleyen Ülker, hastanın ayakta tedavi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Hasta için bu tedavi yöntemi ulaşılır olmakla birlikte ekonomik bir tedavi yöntemidir. ESWT tedavisinin ciltte oluşan hafif kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hastalar tedavi seanslarından sonra günlük işlerine devam edebilirler. Anestezisiz, ilaçsız ve kısa sürede yüzde 80-90 oranında kalıcı iyileşme sağlanan günümüzde uygulanan en son teknolojik yöntemdir."