Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantepli’nin çok cesur olduğunu, kaybetmekten korkmadıklarını, kaybetmeden korkmayanların da rahatlıkla girişimci olabildiğini bildirdi.
Bartık, GTO’da gerçekleştirilen ve Blomberg TV’de yayınlanan “Çıkış Yolu” programında Gaziantep’in girişimciliğini anlattı.
Gaziantep’in sanayi şehri olduğunu anımsatan Bartık, sanayinin asıl hammaddesinin de girişimci insanlar olduğunu vurguladı. Girişimcilerin en fazla olduğu şehrin de Gaziantep olduğunu ifade eden Bartık, “Gaziantep’in temelinde rekabet gücü var. Rekabet eden işadamları, düşük maliyetlerle çalışabiliyor. Her şeyin en iyisini yapmaya çalışan sanayicilerimiz, Gaziantep’i diğer illerden farklı kılıyor. Gaziantep bugün geçmişte yaşanılan zorlukların meyvesini topluyor” dedi.
Sürekli yatırım yapan ve dünyada kredileri en doğru kullanan şehrin de Gaziantep olduğunu vurgulayan Bartık, şöyle devam etti:
“Gaziantepli çok cesur, kaybetmekten korkmuyor, kaybetmeden korkmazsanız rahatlıkla girişimci olabiliyorsunuz. Türkiye pazarının yüzde 40’ından fazlası İstanbul’da olmasına rağmen Gaziantep birçok alanda büyüklüğünü korumuş. Bunun nedeni girişimciler, biz de girişimciliği “Melek Yatırımcı” projemizle destekliyoruz.”
Denizli, Adana, Konya gibi illerin bulunduğu ligden çıkmak istediklerini belirten Bartık, “Çünkü bu illerin ihracatını topladığınızda Gaziantep ediyor. Yani Gaziantep’i o şehirlerle kıyaslamamak gerekiyor. Gaziantep’in klasmanı İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Kocaeli’dir. Israrla son 6 aydır bunu vurgulamaya çalışıyoruz. Gaziantep’i gelişmekte olan iller sıralamasından çıkarmalıyız, Gaziantep’in yeri başkadır” diye konuştu.
KADIN GİRİŞİMCİLER
Bartık, genç nüfusa dikkati çekerek, “Türkiye’de 0-29 yaş ortalaması yüzde 49, Gaziantep’te yüzde 55. Kadın girişimcilerle ilgili maalesef aynı rakamları veremiyoruz. 2015 yılında en önemli projelerimizden biri kadınların iş hayatında daha aktif olmalarını sağlamaktır” dedi.
Başarılı iş kadınlarını, kadın girişimcilerle buluşturduklarını anlatan Bartık, bunun de önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi. Bartık, ilk yurt dışı irtibat ofisinin Erbil’de açıldığını hatırlatarak, Irak’a satış yapmak isteyenlerin Erbil ofisiyle irtibata geçmelerini tavsiye etti.
Bu ofisin girişimciliği destekleme projesi olduğuna dikkati çekti. Bartık, genç girişimcilerden çok şey beklediğini, Türkiye’yi geleceğe gençlerin taşıyacağını vurgulayarak, “Türkiye artık teknoloji üretmeli, dünya odaklı yaşamalıyız. Girişimcilerimiz bir şey üretirken bunu dünyaya satıyor olabilmelidir” ifadelerini kullandı.