ORDU'da balıkçı 44 yaşındaki Dursun Yeşilyurt'un tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti. Yeşilyurt'un kalbi, ailesi tarafından bağışlandı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde zamana karşı bir yarış başlatılarak alınan kalbi, nakil bekleyen bir hastaya nakledilmek üzere Ankara'ya gönderildi.
Ordu'un Perşembe İlçesi'nde balıkçılık yapan 3 çocuk babası Dursun Yeşilyurt, 10 gün önce fenalaşınca hastaneye gitti. Ordu Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Yeşilyurt, durumunun ağırlaşması üzerine 5 gün önce Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada yapılan müdahalede 'Trombositopenik purpura' hastalığı teşhisi konulan Dursun Yeşilyurt'un tedavisi yoğun bakım servisinde sürdürülürken dün beyin ölümü gerçekleşti. Doktorların görüştüğü aile Yeşilyurt'un kalbini bağışlama kararı aldı. Bu karar sonrasında zamana karşı bir yarış başlatıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörlüğü'nün çalışması sonucu Ankara'da 41 yaşındaki bir kadın hastanın dokusunun uyum sağladığı belirlendi. Ankara'dan 3 kişilik ekip bugün saat 01.00 sıralarında Sağlık Bakanlığı'nın ambulans uçağıyla Samsun'a geldi. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren operasyonla Dursun Yeşilyurt’un kalbi alınıp yine ambulans uçakla Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildi.
45 yaşındaki Yaşar Yeşilyurt, kardeşinin kalbinin organ nakli sayesinde bir başka kişinin hayatını kurtaracağını belirterek, "Doktorlar bizimle görüştüğünde 'Kardeşimin organları bir başka insana yeni bir hayat şansı verecekse neden toprak olsun?' diye düşündük. Bu kararı aldık. Çok büyük üzüntü içindeyiz. Ama en azından kardeşimin kalbi başka bir cana hayat verecek" dedi.
34 yaşındaki Mehmet Yeşilyurt, kuzeninin balıkçılık yaptığını ve bilinen hiçbir hastalığının olmadığını anlatırken şöyle dedi:
"Aniden fenalaştı ve hastaneye kaldırdık. Daha sonra durumu kötüleşti. En son bu noktaya geldik. Beyin ölümü gerçekleştiğini söylediler. Tüm ailece görüştük. Eşi Emine yengem de razı gelince kalbini bağışlama kararı verdik. Dursun ağabeyimin kalbi başka bir can için atacak. Dursun ağabeyim balıkçılık yaparken balık tutan kişilere 'Balık canlı mı plastik mi?' diye sorardı. Biz de şimdi canlı bir kalbi ihtiyacı olan bir kişiye gönderiyoruz. Ağabeyimin kalbiyle ona yeni bir hayat şansı verilecek."
Organ Nakli Koordinatörü Abdullah Kula, nakil ameliyatının yaklaşık 1.5 saat sürdüğünü dile getirdi. Kula, "Hastamızın tedavisi yoğun bakım servisinde devam ederken beyin ölümü gerçekleşti. Aile ile görüşüldü ve çok büyük bir duyarlılık örneği göstererek kalbi bağışladılar. Başka hastaları düşünerek çok büyük bir iyilik örneği göstererek bu kararı verdiler. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Ankara'dan gelen ekip ameliyatla kalbi alıp gitti. Orada yaşama tutunmaya çalışan, nakil bekleyen bir hastamız inşallah hayata dönecek. Belki de dünyanın en mutlu insanı odur. Organ bağışının hayat kurtaran bir karar olduğunu tekrar görüyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI