Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Yozgat’ın sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile 365 oda ve borsa başkanının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen şuranın açış konuşmasını, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, ülkenin ekonomik durumu ve ‘İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasının ardından, 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. Şura’da Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık, ilin sorunlarını ve çözüm önerilerini hükümet yetkililerine aktardı. Özışık konuşmasında Yozgat’ın önce Allah sonra devletine bağlı en çok şehit veren, askere giden çocuğuna vatanına kurban olsun diye kına yakan, yiğitlerin harman olduğu bir il olduğunu söyledi. Devletine en fazla bağlı ancak kamu yatırımlarından en az yararlanan ilin de yine Yozgat olduğunu vurgulayan Özışık, “Cumhuriyet tarihinde Yozgat’ta tek devlet yatırımı 1959 yılında planlanan ve 1973 yılında açılan tek yatırım Tekel Bira Fabrikası ancak bu da özelleştirme ile satılmıştır” diye konuştu.
Türkiye’de en çok Yozgatlının Yozgat’tan Sonra Ankara ve ondan sonra da Avrupa’da yaşadığına değinen Özışık, “Türkiye’nin en fazla göç veren iliyiz. Devletine en sadık ve en az yatırım alan iliz. Özellikle Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesinin başbakanımızın himmetiyle ilimize kurulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yozgat’ın sorunlarını sıralayan Özışık, çözüm yollarını ise şöyle sıraladı:
“Bölge illeri içerisinde Kayseri hariç diğer komşularımızın 2023 nüfus tahminlerinin hep düşüş trendinde olduğu bilinmektedir. Bu çevresel tehdit olgusunun fırsata çevrilmesi için farkındalık yaratacak çalışmalar yapılmalıdır. İli cazibe merkezi haline getirebilecek stratejik öneme sahip ve yüksek katma değeri olan yatırımlar (Jeotermal enerji kaynaklarının etkin kullanılması, organik tarım ve tıbbi aromatik bitkiler üretimi vs.) gerçekleştirilmelidir. İlde Hayvancılık Özel İhtisas OSB, Özel Sebzecilik Havzası gibi yatırımlar devlet yatırımları olarak gerçekleştirilmelidir. Bölge müdürlükleri kurulmalı, ilin üniversitesinin fiziki ve teknik altyapısı güçlendirilmelidir. İlimizin sanayi kenti hüviyetine kavuşması adına büyük çaplı endüstriyel yatırımlar için özellikle kamu otoritesinin öncülüğü zorunluluk arz etmektedir.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamındaki iller için hayvancılık yatırımlarının destek kapsamına Yozgat ilinin de dahil edilmesi (Hayvancılık Özel İhtisas OSB kurulması), jeotermal enerji kaynaklarımızın verimli şekilde kullanılmasını içeren etütler yapılması ve bu alandaki tüm yatırımlara verilecek teşviklerin artırılması, bölgede atıl olan hazine arazilerinin tarımsal kullanıma açılması, OSB’de kurulu ihracatçı firmalara ulaşım desteği verilmesi, OSB’deki firmalara 6.bölgede yer alan firmalara verildiği gibi stopaj ve SGK işçi payı desteği verilmesi ve ilin vizyonunu değiştirecek çevre yolunun yapılması gerekmektedir. Yapılacak kamu yatırımları, öncü nitelik taşıyarak özel sektör yatırımlarını da bölgemize çekebilmelidir. İlimizde yeni ve karlı yatırım alanlarının istisnai teşvikler ile desteklenerek, kaçırdığımız sanayi hamlesinin yakalanması sağlanmalıdır. Uygulanan teşviklerden ötürü yatırımcılar tarafından cazip bir merkez olarak görülmeyen ilimize acilen özel teşvik yasası ile destekler sunulmalıdır.”
Konuşmanın ardından Özışık, Yozgat’ın sorunlarının ve çözüm yollarının yer aldığı daha geniş kapsamlı hazırlanmış dosyayı Başbakan Davutoğlu’na verilmesi üzerine görevlilere sundu.