Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa’da ishal ve kusma şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısı 549’a ulaştı. Vakaların içme suyundan kaynaklandığı iddia edilirken paniğe kapılan vatandaşlar, tedirgin oluyor. Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, ilçedeki klorlama tesislerinin artırılması gerektiğini söyleyerek, 30 kilometrelik içme suyu hattının bir an önce yenilenmesinin zaruri hale geldiğini, her ihtimale karşı halkı paniğe sokacak bir anlayış içerisine girmemek gerektiğini ifade etti.
Tekirdağ merkez ilçe Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, ilçede sudan kaynaklandığı iddia edilen ishal ve kusma vakaları üzerine açıklama yaptı. İlçedeki klorlama tesislerinin artırılması gerektiğini ifade eden Başkan Eşkinat, 30 kilometrelik içme suyu hattının bir an önce yenilenmesinin zaruri hale geldiğini, her ihtimale karşı halkı paniğe sokacak bir anlayış içerisine girmemek gerektiğini ifade etti.
İlçede görülen vaka sayısının 6 gün içerisinde 549’u bulduğunu söyleyen Başkan Eşkinat, bu sayının hepsinin ishal ve kusma olmadığını ancak vaka sayılarının yaşadığı bölgeye bakıldığında Hürriyet Mahallesi’nde görülmesinin sorunun sudan kaynaklanma ihtimalini doğurduğunu belirtti.
Gerekli incelemeleri yaptıklarını belirten Başkan Eşkinat, sağlık kuruluşlarıyla da temas halinde olduklarını ifade ederek, "Poliklinik kayıtlarını incelemek suretiyle durumun ne aşamada olduğunu gördük. Bir taraftan TESKİ yöneticilerimizden bilgi aldık. Onların da çalışmaları yerli yerinde. Bir eksikleri yok. Ben Süleymanpaşalılar adına konuşuyorum. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzle görüştük. Onların da gerekli basın açıklamasını gördük. Onların da açıklamalarında suçlayıcı bir açıklama yok. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü başlayan bir süreç. Devam ederek hafta sonu da görülmüş. Dünden itibaren bir azalma gösteriyor. TESKİ’nin yaptığı analizlerde koliform ve eşelye koli oranlarında belli klorlamalardan sonra 7 Şubat tarihinden sıfır noktasına gelinmiş. Ama işin özüne bakarsak bu su hattı 1971 yılında yapılmış. Bu hat üzerinde 12 dağıtım noktası var. Bu 12 dağıtım noktasında TESKİ göreve başladığında 2 tane klorlama tesisi varken TESKİ tarafından 2 klorlama tesisi daha ilave edilerek 4 tesis haline getirilmiş. 8 çıkış noktasında böyle bir klorlama sistemi yok. İvedilikle bunların da tamamlanmasına gayret edilecek. Bunun yanında burada en yoğun kullanım alanlarından bir tanesi de Namık Kemal Üniversitesi. Üniversitenin 11 fakültenin tamamında doğrudan olmasa da dolaylı olarak klorlama yapılıyor ve vatandaşlar sağlık yönünden korunuyor. Ben bir sağlık mensubuyum ve insanların sağlıklı yaşam hakkının teme insan hakkı olduğunun bilincindeyim. Hiç kimse kendi beldesinde yaşayanların sağlıksız ortamlara gitmesini istemez" dedi.
"30 KİLOMETRELİK İÇME SUYU HATTININ BİR AN ÖNCE YENİLENMESİ ZARURİ HALE GELMİŞ"
30 kilometrelik içme suyu hattının biran önce yenilenmesinin zaruri hale geldiğini dile getiren Başkan Eşkinat, "Bunun için de kaynak gerekli. Kaynak için kredi çalışmalarımız devam ediyor. TESKİ, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmalar bizi tatmin etmiştir. Burada her ihtimale karşı halkı paniğe sokacak bir anlayış içerisine de girmemek gerekir. Bir sıkıntı yaşandığı doğrudur. Bu sadece bu defaya bağlı değildir. Her yağış sonrası ozmos basıncın değişmesi sonrası sürekli maruz kaldığımız bir durummuş. Bunun açığa çıkması süreç açısından doğru olmuştur. Bu hattın değiştirilmesi gerektiği görülmüştür. İlçe belediyesi ilçedeki vatandaşların sorumluluğunu gözetmektedir. Vaka sayısı 549 civarındadır. Yalnız bu 549 vaka gastroentesinel arızalar dahilir. Yani bunların tamamı ishal vakası değildir. Bunların tamamı gerçek manada ishal de olmayabilir. Sağlıkta psikolojik etki vardır. Bazı insanlar çevresinde bir salgın hissettiğinde olmayan bir hastalığın varlığını düşünebilir. Artık kontaminasyon diye su dışında insandan insana bulaşma da olabilir. Genel küme içerisinde 549 hasta doğru fakat bunun kaç tanesinin sudan kaynaklandığını bilmemiz mümkün değil. Bu ilk defa olan bir şey değil. 1971 yılında yapılan hat her yağmur yağışında suya karışma ile dönem dönem yaşanan bir sorun. Burada belli sayının belli bölgede yani Hürriyet Mahallesi’nde artması bu sorunun sudan olma ihtimalini arttırıyor. Yani henüz Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün gönderdiği numunelerin de sonucu gelmemiştir" ifadelerini kaydetti.
Tekirdağ Su Ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Müdür Vekili İbrahim İçöz ise, 2 Ocak ve 8 Ocak arasında vakalarda bir artış olduğunu 8 Ocak’tan sonra vakalarda azalma olduğunu, ortalama 60 vakanın günlük olarak görüldüğünü ve bunun nedenini ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü ve TESKİ olarak araştırarak gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.