Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Özbekistan Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Harezm Yangiarık ilçesindeki 11 numaralı ve Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin Çimbay ilçesindeki 14 numaralı ortaokullara bilgisayar laboratuvarı ve ilkyardım odaları kuruldu.
Özbekistan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim alanındaki reformlara hız kazandırmak ve Aral Gölü’nün kurumasıyla başlayan çevre sorunlarından en çok etkilenen Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti ve Harezm Vilayeti’ndeki ekonomik krizin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla çalışma başlattı. Bu kapsamda başta merkezden uzakta olan anaokulu ve ortaokulların donatılması hedeflendi. Özbekistan Milli Eğitim Bakanlığı’nın talebi üzerine TİKA tarafından Harezm’in Yangiarık ilçesindeki 11 numaralı ve Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin Çimbay ilçesindeki 14 numaralı ortaokullarda bilgisayar laboratuvarı ve ilk yardım odası kurulmasına ilişkin proje gerçekleştirildi. Proje kapsamında her iki okulun bilgisayar laboratuvarları ve ilkyardım odalarının tadilatı yapılarak, çağdaş eğitim cihazları ile donatımı sağlandı. Bilgisayar laboratuvarı cihazları ile ilkyardım odası malzemelerinin teslim edildiği törenlere, Harezm Vilayeti Milli Eğitim Müdürü Ergaş Hudaynazarov, Yangiarık Belediye Başkan Yardımcısı Bahadır Sadıkov, okul müdürleri Şer Koçkarov ve Dauletmurat Carılkaganov katıldı. Özbek yetkililer, projenin çevre sorunlarının bulunduğu bölgede yaşayan çocukların modern ve sağlıklı koşullarda eğitim almaları için büyük önem taşıdığını dile getirerek, desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundular.
Proje ile çevre sorunlarından en çok etkilenen bölgelerdeki öğrencilerin uygun koşullarda eğitim görmeleri hedeflenirken, ileride de benzer çalışmalara devam edilmesi planlanıyor.