Gazeteci-yazar Mehmet Şevket Eygi, Ümraniye Belediyesi’nin kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği programın konuğu oldu.
Ümraniye Belediyesi, kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği programa gazeteci-yazar Mehmet Şevket Eygi’yi konuk etti. Ümraniyelilerle bir araya gelen Eygi, yarım asrı aşan meslek hayatını Atakent Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla paylaştı. Mehmet Şevket Eygi 60 yıl önce İstanbul’da yaşanan şehir hayatını, dönemin nazik insanlarını ve onların nezaketlerinden şehre yansıyanları Ümraniyelilere aktardı.
Programda Mehmet Şevket Eygi, konuşmasında eski İstanbul yaşam tarzı ile günümüzde yaşanan İstanbul yaşantısını mukayese ederek değerlendirdi. Eski İstanbul’da yaşayan insanları günümüz insanından ayıran temel özelliğin dil ve üslup olduğunu belirten Eygi, “İstanbullu ‘Evim şurada’ demez, ‘Fakirhanem şurada’ der. Karşısındakine de ‘Evin nerede?’ diye sormaz, ‘Zat-ı alinizin devlethaneleri hangi semttedir?’ diye sorar” dedi.
Günümüzde kullanılan üslubun bencilce ve nezaketten uzak olduğunu belirten yazar Eygi, “Eski İstanbul’da insanlar; karşısındakini incitmeden, biraz da onu onurlandırıcı bir üslupla konuşurlardı. Bugünkü nesil ile o günkü neslin arasındaki en önemli fark üslup farkıdır” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARINIZI MUTLAKA OSMANLICA KURSUNA GÖNDERİN”
Eski İstanbul’da insanların kullandıkları dil ve üslup hakkında örnekler aktaran yazar Eygi, şimdiki neslin dedelerinin yazdığı eserleri okuyabilmeleri için Osmanlıcayı öğrenmeleri gerektiğini belirtti. Katılımcılara çocuklarını mutlaka Osmanlıca kursuna yollayıp kendi kütüphanelerini oluşturmaları tavsiyesinde bulundu.