Orhan AŞAN/VAN, () - VAN'da 21 Ağustos tarihinde Saray ilçesi'ndeki Türkiye İran sınır kapısından 10 gümrük memurunun kaçırılmasından sonra kapatılan Kapıköy sınır kapısının açılmasını isteyen otel ve konaklama tesisleri işletmeleri, bugün ortak basın açıklaması yaparak işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.
Van’ın İran sınırındaki Saray İlçesi’ndeki Kapıköy Sınır Kapısı, 21 Ağustos'ta kaçırılan gümrük memurları olayının ardından kapandı. Kaçırılan gümrük memurları 18 gün sonra serbest bırakılırken, Kapıköy Sınır Kapısı'nın hla kapalı olmasına otel ve konaklama tesisleri işletmecileri tepki gösterdi. Sınır kapısının Van'ın umudu olduğunu söyleyen otel işletmcileri Van TSO önünde bir araya gelerek, sınır kapısının açılmasını istedi. Van'daki Otel ve Konaklama Tesisleri işletmecileri adına hazırlanan basın metnini okuyan Van TSO Başkanı Necdet Takva Kapıköy Sınır Kapısının Van için can damarı olduğunu, son yıllarda kentin ekonomisini ciddi anlamda ayakta tutan bir öneme sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu:
TURİZM SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞMEKTEDİR
"Özellikle son iki yılda çözüm sürecinin olumlu seyri ve Van'ın bölgede giderek artan önemi nedeniyle Kapıköy sınır kapısı tabiri caiz ise Van ili için can damarı olmuştur. Ancak bölgede yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle Van şehri ekonomik anlamda darbe almıştır. Özellikle turizm sektörü can çekişmektedir. Ağustos ve Eylül ayları turizm sezonu olmasına rağmen, maalesef bu oylarda otellerimiz büyük zararlar yaşamıştır. Otel işletmeleri giderlerin altından kalkamaz hale gelmiş, personel çıkararak tedbirler almaya çalışmışlar ve otelllerin doluluk oranları yüzde 15'e kadar gerilemiştir. Personel ücretleri, kira giderleri elektirik-su faturaları ödenemez hale gelmiştir. Sınır ili olmamız nedeniyle İran pazarı bizim için gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel açıdan çok önemlidir. İran'a en yakın il olan Van, son yıllarda İran'lı turistlerin en önemli tercihlerinden biri olmuştur. Başta Nevruz tatili olmak üzere, yılın tüm aylarında İranlı turistler, Van'a önemli bir ekonomik canlılık kazandırmıştır. Bu nedenledir ki gerek esnaf, gerekse biz otelciler ve diğer turizm bileşenleri ekonomik açıdan büyük kazanç sağlamışlardır."
"VAN EKONOMİSİNE BÜYÜK DARBE VURMUŞTUR"
21 Ağustos'ta kaçırılan gümrük memurlarının serbes bırakılmasına rağmen halen sınır kapısının kapalı olduğunu anlatan Takva, "Saray İlçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapanmasına neden olan 21 Ağustos 2015 tarihinde gümrük memurlarının kaçırılması olayının ardından 2 ay geçmiş olmasına rağmen sınır kapımız hala kapalı bulunmaktadır. Şehrimiz bir anlamda cezalandırılmaktadır. Geçen yıl Ramazan ve Kurban bayramları ile bu yıl ki Ramazan bayramında İranlı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği ilimiz büyük bir ekonomik canlılık yakalamış, bu zorlu süreçte esnaf ve tüccarımıza ekonomik katkı sağlamıştır. Ancak bu yıl kurban bayramında Kapıköy sınır kapımızın hala kapalı olması, ilimiz ekonomisine büyük darbe vurmuştur. Bu durum kent ekonomisinin durma noktasına gelmesine sebep olmuştur. Kapıköy sınır kapısının açılması Van otelcileri ve ilimizin ekonomisi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bu olumsuz durumun devam etmesi halinde Van otelcileri başta olmak üzere ilimizin ekonomisi çökecektir. Kapıköy'ün kapalı olması Van'daki otellerin de kapalı olması demektir. Başta Gümrük Bakanlığı olmak üzere yetkililerin biran önce gerekli duyarlılığı gösterip, Kapıköy sınır kapısının açılması için gerekli talimatları vermelerini bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI