Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Edirne Şubesi üyeleri, Edirne Devlet Hastanesi önünde toplanarak 3 yıl önce öldürülen Dr. Ersin Arslan için basın açıklaması yaptı.
Gaziantep’te 2012 yılında hasta yakını tarafından saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan için yaklaşık 35 kişiden oluşan grup, devlet hastanesi önünde bir araya gelerek sağlık çalışanlarına yapılan şiddete tepki gösterdi. TTB Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, grup adına okuduğu basın açıklamasında, "Her ölüm erkendir ama Ersin’inki çok erken oldu. Yaşamının baharında 30 yaşında, umutları, gelecek hayalleri olan bir hekim iken, bir hasta yakını tarafından, hastane içinde bıçaklanarak katledildi" dedi.
Sağlık örgütlerinin yıllardır haykırdığı şiddeti Sağlık Bakanlığı’nın da görerek 113 Şiddet Bildirim Sistemini kurduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Sağlık Bakanlığı 113 Beyaz Kod kayıtlarına göre; 14 Mayıs 2012’den 2015 Mart ayına kadar 31 bin 767 sağlık çalışanı şiddete uğramıştır. Bunların 18 bini hekim 13 bini ise diğer sağlık çalışanlarıdır. Saldırıların üçte biri fiziki saldırıdır. Yani Bakanlığa her ay bine yakın, her gün 30’dan fazla sağlıkta şiddet olgusu bildirilmiştir. Bu rakamlar hastanelerde, polikliniklerde aile sağlığı merkezlerinde yaşanan kavgaların, itiş kakışın sadece bildirilen bölümüne aittir" ifadelerini kaydetti.
"DOKTORA ŞİDDET ÜLKEMİZİN YÜZ KARASI"
Tanrıkulu basın açıklamasında, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ne diyor: ’Doktora şiddet ülkemizin yüz karası. Sağlık personelimizin itibarı doğru yere oturtulmalı.’ Çok doğru, halkımıza daha iyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, iş kolundaki sağlık emek ve meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz. Taleplerimizin yerine getirilmesi için, daha etkili eylemlerle ve daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu şiddet sona ’Ersin’" dedi.
Basın açıklamasının ardından grup hastane önünde olaysız bir şekilde dağıldı.