GÜMÜŞHANE (İHA) – Gümüşhane’de Kürtün Baraj gölüne sürüklenerek kaybolan iş makinesi operatörü Ekrem Şayık’ı arama çalışmaları devam ederken, Vali Yücel Yavuz da arama çalışmalarını denetledi.
Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, beraberinde İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ve Kürtün Kaymakam Vekili Torul Kaymakamı Recai Karal’la birlikte arama faaliyetlerini sürdüren ekibin çalışmalarını denetledi. Baraj gölünde çalışma yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekibi ile Rize İl Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Büro Amirliğinden gelen 5 kişilik dalgıç ekibinden çalışmalar hakkında bili alan Vali Yavuz, baraj gölündeki su sıcaklığının çok düşük ve çamur nedeniyle görüş açısının hiç olmamasının çalışmaları güçleştirdiğini söyledi.
“BÜTÜN İMKANLARIMIZI SEFERBER ETTİK”
Dün sabah saatlerinde Kürtün ilçesi Özkürtün beldesindeki Süme Deresi üzerinde özel bir firma tarafından menfez temizliği sırasında iş makinesi operatörü Ekrem Şayık’ın ani su basması sonucu baraj gölüne sürüklenerek kaybolduğunu hatırlatan Vali Yavuz, “Olayı haber alır almaz bütün imkanlarımızı seferber ettik ve dün başlattığımız arama çalışmalarımız bugün de devam ediyor. Ümidimiz kurtulmuş olmasıdır. Bu yönüyle de aramalarımız devam ediyor. Ancak net olan görgü şahitlerinin ifadesinden de sürüklenerek baraj gölüne gittiği yönünde olması nedeniyle Rize Emniyet Müdürlüğünden beş dalgıç arkadaşımız bölgeye intikal etti ve dün akşam ara verilen çalışmalar bugün yeniden başlamıştır. Ancak, suyun aşırı bulanık ve zeminin balçık olması nedeniyle arama çalışmaları oldukça zor şartlarda sürdürülüyor. Takviye olarak Afet ve Acil Durum Başkanlığından bu konuda ekipleri takviye olarak getirttik. Teknik cihazların gelmesi için çalışmalarımızı başlattık. İnşallah sağ salim kendisine ulaşırız. Ailesi beklenti içerisinde, biz de beklenti içerisindeyiz. Olumlu bir netice almayı ümit ediyoruz” dedi.
ŞAYIK AİLESİ VALİ YAVUZ’U AĞITLARLA KARŞILADI
Daha sonra baraj gölüne hakim bir noktadan çalışmaları izleyen Şayık’ın aile bireylerinin yanına giden Vali Yavuz, burada Şayık’ın annesi Zülfiye ve eşi Eda Şayık’la bir süre görüştü.
Baraj gölünde kaybolan Ekrem Şayık’ın şeker hastası olan annesi Zülfiye Şayık, “Yavrumu bulun, bir kere daha göreyim. Bebeğini beşiğini bıraktı da gitti” diye ağıt yakarken Vali Yavuz, “Çalışmaları dikkatli ve tedbirli yapmak zorundayız. Takviye bir ekip daha geliyor. Türkiye’de yapılabilecek her şeyi yapacağız, dışarıdan da gerekirse destek alacağız. Her türlü imkanı kullanacağız. Merak etmeyin. Hepimiz burada bekliyoruz dua edelim” dedi.
Vali Yavuz, Ekrem Şayık’ın eşi Eda Şayık’ın “İki tane yavrum var, onlara en azından göstereceğim bir mezarı olsun” sözleri üzerine, “Bütün imkanları seferber ettik, su çok bulanık, sürekli arıyoruz. Hem savcımız adli soruşturma hem de biz idari soruşturma açtık” dedi.
Şayık’ın “Kocamı bulmadan kimse buradan ayrılmasın” sözü üzerine Vali Yavuz, “Kesinlikle kimse buradan ayrılmayacak. Bulana kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
OLAY
10 Şubat 2015 tarihinde saat 09.00 sıralarında Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün Beldesi çıkışında Süme deresinin Kürtün Barajıyla birleştiği noktada karayolunun altında bulunan 320 metre uzunluğundaki menfez tıkanınca özel bir firma tarafından temizlik çalışması başlatıldı. Menfezin içinde iş makinesiyle çalışan 27 yaşındaki Ekrem Şayık, tıkanan menfezin arkasındaki su birikintisinin aniden basması sonucu saat 09.00 sıralarında Kürtün Baraj gölüne sürüklendi ve kayboldu. Gün boyunca İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı ekipler, öğleden sonra da Rize İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı dalgıçlar tarafından yapılan arama çalışmalarından bir sonuç elde edilemedi. Çalışmalar sırasında baraj gölüne ağ çekildi ve baraj gövdesinin olay yerine yakın olması nedeniyle akıntı oluşturmaması için baraj kapakları da kapatıldı. Kürtün ilçesinin Üçtaş köyünden olan Şayık’ın yakınları olay yerinde fenalaşırken, akşama kadar devam eden çalışmalar sırasında baraj vadisi ağıtlarla inledi. Olay anında aynı bölgede çalışan diğer iş makinesi operatörlerin Şayık’ı su birikintisinin yüzeyinde mücadele ederken gördüğü ifade edildi. Şayık’ın evli ve 2 çocuk babası olduğu, anne ve babasının da hasta olduğu öğrenildi.