Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, ocak-eylül döneminde bölge ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 arttığını söyleyerek, 187 ülkeye 5 milyar 880 milyon 132 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, ihracat verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, bu yılın 9 aylık döneminde bölgeden 5 milyar 880 milyon 132 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirtti. Başkan Çıkmaz, “Aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına da 300 milyon 979 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Bu şekilde birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi yüzde 1,9’luk artışla 6 milyar 181 milyon 111 bin dolar oldu” dedi.

İhracatçının zor dönemleri her zaman göğüslediğini ve ülke ihracatına katkı sağladığını belirten Çıkmaz, Türkiye’nin hedeflerine katkı sağlamaya devam edeceklerini ifade etti. Çıkmaz, “Dünyanın 187 ülkesinde var olmak bizim için gurur vesilesidir. Bu ülkelerde Türk menşeli ürünleri görmenin ve Türk markalarının farklı pazarlarda varlığına şahitlik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Farklı pazar arayışlarımız devam ediyor. Pazar analizleri yapıyoruz, markalarımızın her yerde olması için çalışıyoruz” diye konuştu.

Etkin olmadıkları pazarlara yoğunlaştıklarını ve bu amaçla çeşitli toplantılar yaptıklarını anlatan Çıkmaz, “Her geçen gün artan ihracatımız yeni pazarlarda da aktif olduğumuzu gösteriyor. Ortadoğu’da ve Avrupa’da iyiyiz, Afrika’da ve Asya’da da daha iyi olmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ülkelere göre ihracat dağılımı

Bölgenin ülkelere göre ihracat dağılımına da değinen Çıkmaz, “Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 54 payla ilk sırada yer alıyor. AB ülkeleri yüzde 18,5 payla ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,4 payla üçüncü sırada bulunmaktadır. 187 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, İsrail ve Belçika bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir” ifadelerini kullandı.

Bölgenin öne çıkan ürünleri hakkında da bilgi veren Çıkmaz, halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir çelik mamulleri, dış giyim ile diğer gıda müstahzarlarının bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu dile getirdi.

Gaziantep 5’incilik unvanını korudu

Bölgenin lokomotif şehri Gaziantep’in eylül ayında 522 milyon 745 bin dolarlık ihracata imza attığını anlatan Çıkmaz, kentin ocak-eylül ihracatının da 4 milyar 787 milyon 316 bin dolara ulaştığını ifade etti. Bu verilerle Gaziantep’in Türkiye’nin en çok ihracat yapan 5’inci unvanını koruduğunu vurgulayan Çıkmaz, “İhracatın artmasına emek veren iş adamlarını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Durmadan, yorulmadan üretmeye ve satmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.