Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Suriyeliler konusunda sıkıntının en az yaşandığı ilin Kilis olduğunu söyledi.

Vali Tapsız, Valilik Toplantı Salonu’nda Vali Yardımcısı Ulaş Akhan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Akpınar, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, İl Halk Sağlığı Müdür Yarımcısı Dr. Ayşe Tapsız ile Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bilgehan Şehitoğlu katılımı ile toplantı gerçekleştirildi.

Vali Tapsız, Kilis’in tanıtımı için 3 ayda bir yayınlanacak İngilizce, Türkçe ve Arapça haberlerin bulunduğu derginin ilk sayısının çıktığını belirterek, “Belki ilerleyen süreçte bu dergi 2 aylık veya bir ayda bir yayınlanacak. İlk sayımızda Suriyeli sığınmacılar ağırlıkla haberler var. Kilis’i ziyaret eden yabancı devlet adamlarına bu dergiden birer tane vereceğiz. Kilis ve Suriyeliler ile ilgili yazıları İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak okuyabilecekler. Bu da kentin tanıtımı açısından çok önemli olacaktır” dedi.

Tapsız, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hastane ile ilgili ihaleler yapıldı. Suriyelilerin tedavi olacağı ve acil servislerinin ayrı olacağı 58 yataklı yeni bir ek yer yapacağız. Bunun yanında hastane binasına ek bina yapacağız. Sağlık konusunda söylendiği gibi Suriyelilerin çok fazla yükü yok. Bu hiç yok anlamına gelmiyor. 2012 Mart ayından beri 23 bin 429 Suriyeli acil serviste tedavi edildi. Aynı süre içerisinde 209 bin 334 Türk vatandaşı tedavi edildi. 11 bin 907 Suriyeli ameliyat oldu. Bu tarihler arasında 18 bin 852 Türk vatandaşı ameliyat oldu. 2012 Mart ayından itibaren bin 861 Suriyeli kadın doğum yaptı. Aynı sürede 3 bin 116 Türk vatandaşı hastanemizde doğum yaptı. Aynı tarih içerisinde 7 bin 442 Suriyeli yatarak tedavi olurken, 22 bin 570 Türk vatandaşı yatarak tedavi oldu. Doktorlarımız büyük bir tecrübe kazanmış durumdadır.”

Vali Tapsız, Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 15-16 Kasım tarihlerinde düzenlenecek ve ilk kez bölgesel nitelik taşıyan Gaziantep İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı GAİF düzenleneceğini belirterek, “Bu fuara tüm Kilislileri davet ediyorum. İş arayan ve işverenlerin bir araya gelecek.”

Vali Tapsız, Kilis’te işsizlik sorunu olduğunu düşünmediğini belirterek, “Bin kişi konteynır kentlerde çalışıyor. Bunlar şirket aracılığı ile veya ihaleyi alan firmalarda çalışıyor. Tamamı Kilislidir. Daha birkaç gün önce Toplum Yararına Program kapsamında bin kişi kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildi. Suriyeliler ile ilgili en az sıkıntının yaşandığı yer Kilis’tir bunu buradan söylemek isterim. Gerçekten Kilisliler, çok iyi niyetle gelen misafirlerimize yardımcı oluyorlar. Bir parça ekmeğini bölüşüyorlar. Takdire şayandır. Herkes Kilis’in bu yaklaşımını takdir ediyor. Şuanda kamplarda bulunan Suriyeliler sıralamasında ikinci durumdayız. Hatay’daki kamplarda 15 bin 249, Gaziantep’teki kamplarda 34 bin 76, Kilis’teki kamplarda 37 bin 931, Şanlıurfa’daki kamplarda 59 bin 785, Kahramanmaraş’ta 14 bin 928, Osmaniye’de 8 bin 720, Adıyaman’da 9 bin 996, Adana’da 11 bin 862, Mardin’de 3 bin 61, Malatya’da 7 bin 92 kişi olmak üzere kamplarda kalan Suriyelilerin sayısı 202 bin 700 kişidir” açıklamasını yaptı.