İstanbul Valiliği, sanal dünyada İstanbul’un görünürlüğünü artırmak, şehir için güvenilir bilgi kaynağı sunmak ve İstanbul’un turizm sektöründe sürdürülebilir bir cazibe merkezi haline getirmek amacıyla www.howtoistanbul.com adlı internet sitesi kurdu. İstanbul’a gelmek isteyen yabancı turistler için hazırlanan sitede İstanbul’a dair birçok bilgi yer alıyor.

İstanbul Valili, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB ve İstanbul Rehberler Odası ortaklığında yabancı turistlere hizmet İstanbul’da neler yapabileceklerine dair bilgi sunmak ve İstanbul’u tanıtmak amacıyla hazırlanan ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından fonlanan www.howtoistanbul.com internet sitesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Gelen turistler Ayasofya’yı artık buradan öğrenecek. Tabii ki anlatımları rehberler yapacak. Ama gideceği yerleri bilmesi gerekiyor. Hava durumunu öğrenmesi, neren alışveriş yapacağını bu siteden görecek. Bu proje mükemmel hazırlanmış bir projedir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Turizm bizim ekmeğimizdir. Ama en önemlisi ülkenin itibardır.’’ dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise yaptığı konuşmada, ‘‘Bu şehri daha da büyütmek ve güzelleştirmek ve cazibesini arttırmak için sürekli bir heyecan duyan İstanbullular bugün bu heyecanı biraz daha dijital yaşayacaklar. Çağımız artık bir dijital çağıdır. Bu dijital çağda bizimde bunun üzerinden çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu dijital çağın gereklerine göre İstanbul’u nasıl tanıtırız, nasıl pazarlarız, nasıl güçlendiririz bunu hesaplamamız gerekiyordu. Bu nedenle böyle bir proje yaptık. Artık dijital çağın gereği olan bir şehir markasını ileriye taşıyabilecek yeni bir wep sitemiz olsun istedik ve yaptık. Artık bu wep sitesine dünyanın neresinden olursa olsun girip how to İstanbul diye yazdığınızda karşınıza gelmediğiniz ama içinde dijital olarak yüzebildiğiniz bir ulaşım imkanı sunuyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

İstanbul’da turist sayısında bu yıl iyi bir artış olduğunu belirten Vali Mutlu, "Şunu gururla belirtiyorum ki turizmciler gerçekten çok güzel işler yapıyorlar. Bu yıl ilk defa İstanbul 10 milyon turist sayısını aşmış olacak. İlk on ay itibari ile ulaştığımız turist sayısı 8 milyon 900 bini geçti. Önümüzde iki ay var. İnşallah bu iki ay içerisinde 10 milyon turist sayısını da aşmış olacağız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından hizmete giren www.howtoistanbul.com sitesinin tanıtımı slayt gösterisi eşliğinde tanıtımı yapıldı. Özellikle sanal dünyada İstanbul’un görünürlüğünü artırarak ve şehir için güvenilir bir bilgi kaynağı sunarak İstanbul’un turizm sektöründe sürdürülebilir bir cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunmak hedefiyle tasarlanan sitede İstanbul’a dair birçok bilgi yer alıyor. İlk etapta İngilizce olarak hizmet verecek olan site daha sonra farklı dillerle de hizmetine devam edecek.

Sitede İstanbul’un turistik, kültürel, sanatsal değerleri, sosyal yaşamı, güzellikleri ve benzeri konularla ilgili detaylı bilgi, tarihi, coğrafi özellikleri hakkında genel bilgiler yer alıyor. Sitede ayrıca Otel ve uçak bileti arama ve satın alma modülü, canlı etkinlik takvim sistemi, etkinlik arama ve bilet satın alma modülü, canlı hava durumu, canlı döviz bilgisi, e-vize yönlendirmesi, Müzekart yönlendirmesi, İstanbul fotoğrafları, İstanbul videoları, haritalar, yol tarifleri, şehrin önemli unvanları, resmi kurumlar, hastaneler, üniversiteler, kutsal yerler, iklim, flora ve fauna bilgileri bulunuyor.