Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Seçim Beyannamesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bugün Ankara Ticaret Odası Congressium Salonu'nda açıklanıyor. ATO kongre salonu saatler öncesinden dolarken yüzlerce partili oturacak yer bulamadığı için ayakta bekledi.


ÖNEMLİ VAATLER VAR

Beyannamede ekonomiyi ilgilendiren önemli vaatler var. CHP'nin, ailelere ilişkin seçim vaatleri arasında en çok dikkat çekeni, hanelere yönelik kira ve fatura desteği sözü oldu. CHP beyannamesine göre, hanelere 360 TL kira ve fatura desteği geliyor.

16,7 milyon kişi ve 3,5 milyon haneye sosyal destek verilecek ve kadınlara 400 lira kreş desteği sağlanacak.

Bildirgeye göre, askerdeki gençlere 360 lira da destek verilecek.

Buna ek olarak öğrencilere çantalar, kalemler, kitaplar ve defterler devletten verilecek.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNE SELAM

Alkışlar eşliğinde kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, toplumun tüm kesimlerini selamlayarak konuşmasına başladı.



Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Hiçbir ayrım yapmadan sizlere sesleniyorum. Hepinizi yürekten selamlıyorum. Gelin hep beraber yaşanacak bir Türkiye'yi yeniden inşa edelim.

Yaşanacak bir Türkiye'yi nasıl inşa edeceğiz? Neden yaşanacak bir Türkiye diyoruz? Düşünün bir daha düşünün. Size kısaca bir tarih vereceğim. 13 yıl önce biz yoksullukla mücadele edeceğiz dediler, yasaklarla mücadele edeceğiz dediler, yolsuzlukla mücadele edeceğiz dediler. 13 yılın sonundaki tablo: 6 milyon 200 bin işsiz... 17 milyon yoksul.. Maaşı 1000 liranın altında olan 8 milyon emekli.

Prim borcu olduğu için hastaneye kabul edilmeyen ölüme terk edilen esnaf kardeşim. Sosyal güvenlikten yoksun yüzbinlerce işçi. Açlık sınırına dayanmış 1 milyondan fazla insan. Kızgın öfkeli kırgın gençler. Kölelikten hallice kalıplara sokulmak isteyen kadınlarımız. Yozlaştırılmış ahlak namus kavramları. Korkmuş sinmiş bir medya. Kimliğini yitirmiş iş dünyası. Esir alınmış bir hukuk sistemi.

"BU TABLOYU TÜRKİYE'NİN VİCDANINA HAVALE EDECEĞİM"

Sonuç bu... Bu tabloyu görüyorsan. Bu tablo devletin resmi rakamlarına yansımışsa bu tabloyu Türkiye'nin vicdanına havale ediyorum.

"13. YILIN SONUNDA NE OLDU?"

13. yılın sonunda ne oldu? Milletin polisle arasını açtılar, hukukla arasını açtılar, basınla, sporla sanatl kültürle arasını açtılar, milletin dinle imanla arasını açtılar, milletin devletle arasını açtılar. En önemlisi milletin milletle arasını açtılar...

Sıfır sorun dediler. Sorunsuz komşumuz kalmadı.

Türkiye son 6 yıldır 10 bin dolar barajını aşamadı. Türkiye büyümesini sağlayamıyor. Gelir bölüşümünde adaleti sağlayamıyor. Orta gelir tuzağından Türkiye'yi kurtarmak zorundayız.

Onurlu bir yaşam istiyoruz. Huzur ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Yaşanacak bir Türkiye istiyoruz.

Karamsar bir tablo var ama asla umutsuz değiliz. Bu tabloyu yıkıp geçeceğiz. Yaşanacak bir Türkiye'yi el birliğiyle kuracağız.

YAŞANACAK BİR TÜRKİYE İÇİN 4 AYAKLI STRATEJİ

Yaşanacak bir Türkiye'yi kurmak için 4 ayaklı bir strateji izleyeceğiz. Birinci ayakta katılımcı demokrasi hukukun üstünlüğü devletin saydamlığı ve hesap verilebilirlik var.

Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. Siyaseti kirlilikten kesinlikle arındıracağız. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi getireceğiz.

Darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldıracağız.

Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız milletin iradesini TBMM'ye aynen yansıtacağız.

Lider sultasına son vereceğiz. Türkiye'de lider sultası olmayacak artık. Milletin vekillerini lider değil milletin kendisi seçecek."

- TOPLANTIDAN NOTLAR -

Congressium Salonu ve dışı CHP bayrakları ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile donatıldı. ATO kongre salonu saatler öncesinden dolarken yüzlerce partili oturacak yer bulamadığı için ayakta bekledi.

"YAŞANABİLİR BİR TÜRKİYE"

CHP, 'Yaşanabilir bir Türkiye' sloganıyla yola çıkacak.

2015 Seçim Bildirgesi'nde asgari ücretin bin 500 TL'ye çıkarılacağı, asgari ücretten vergi alınmayacağı, kredi kartı borcunun yüzde 80'inin silineceği ve çiftçiye verilen mazotun 1,5 TL'ye düşeceği önerileri yer alıyor.

CHP'nin seçim bildirgesinin bazı detayları şöyle:

- Sosyal yardımlar iki katına çıkarılacak. Aile sigortası projesi kapsamında geliri 720 TL'nin altında olan hane kalmayacak.

- Taşeron uygulamasına son verilecek.

- Asgari ücretten vergi alınmayacak, asgari ücreti bin 500 TL'ye yükseltilecek.

- Emekliye, hem Ramazan hem de Kurban Bayramı'nda iki ikramiye maaş verilecek.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ve TÜRSAB işbirliği ile emeklilere makul ücretlerle gezi ve tatil olanağı sağlanacak.

- Oğlu askerde olan aileye 360 TL, 65 yaş üstü vatandaşlara 240 TL, engellilere yüzde 40 engellilik düzeyi için 400 TL, yüzde 60 engellilik düzeyi için 600 TL yaşam desteği verilecek.

- Engelliler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Kamuda ve özel sektörde engelliler için boş kadrolar doldurulacak, 50 bin engelli istihdam edilecek.

- 16,7 milyon kişi ve 3,75 milyon haneye sosyal desteksağlanacak. 5 milyon vatandaş sosyal yardım kapsamına alınacak. 9,6 milyon vatandaşa ilk kez düzenli nakit desteği verilecek. Hanelere 360 TL kira ve fatura desteği, kadın istihdamını desteklemek için 400 TL kreş desteği verilecek.

- 3,2 milyon yurttaş ücretsiz olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak.

- İhtiyacı olan üniversite öğrencilerine karşılıksız eğitim bursu verilecek. Üniversite harçları tamamen kaldırılacak, üniversiteyi kazanamayan gençlere 240 TL üniversiteye hazırlık desteği verecek.

- Askerlik süresi kısalacak. Üniversite öğrencileri yaz tatillerinde taksitle askerlik yapabilecek.

- Girişimci kadınlara sağlanan destekler ve mikro-kredi olanakları artırılacak. Kadın kooperatifleri desteklenecek, çeşitlendirilecek.

- Kadın istihdamı 8 yıl içinde yüzde 40'a, uzun vadede yüzde 60'a çıkacak.

- Çocuk bakımında erkeklerin sorumluluğunu artırmak amacıyla erkeklere de kadınlarla eşit şartlarda doğum izni getirilecek.

- Kadınlara yönelik şiddeti ağır suçlar kapsamına alacak şekilde Türk Ceza Kanunu değiştirilecek.

- Eşitlik Bakanlığı kurularak, bakanlık bünyesinde Kadın-Erkek Eşitliği Genel Müdürlüğü oluşturulacak.

Bildirgenin hedefler bölümü ise şöyle:

- Yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 6'ya çıkarılacak.

- İnsani gelişmişlik endeksinde Türkiye ilk 20'ye taşınacak.

- En az 1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlanacak.

- İşsizlik yüzde 5'in altına indirilecek.

- Enflasyon yüzde 4'ün altına düşürülecek.