Kuzey Marmara Otoyolu ile yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımında kullanılan halatların ise dünyayı üç kez dolanacak uzunlukta olduğu ortaya çıktı.

ÜZERİNDEN 10 BİN TONLUK TRENLER GEÇECEK

Yetkililer, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün hem asma hem de eğik askılı köprü özelliklerine sahip karma bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Köprüde asma köprülerde görülen ana kablo ile asma halatlar kullanıldığı öğrenildi. Bunun yanında eğik askılı köprülerde var olan eğik askılar da YSS'de mevcut olduğu tasarıma hibrit köprü denildiğini belirten yetkililer, köprünün üzerinden geçecek olan iki tane yük treninin toplam ağırlıkları yaklaşık 10 bin ton olduğunu ifade etti.



TELLER UÇ UCA EKLENDİĞİNDE DÜNYAYI ÜÇ KEZ DOLAŞIYOR

Yapısal yorulma ömrü 100 yıl olan 3. Köprü'de 68 adet askı halatı kullanılırken, askı halatları da 7 mm çapında tellerin bir araya gelmesinden oluşturuluyor. Bir kablo büklümünün, 5.2 mm çapında yedi adet telin bir araya getirilmesiyle oluşturulduğu Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde bu büklümlerden 151 adedi bir araya getirilerek bir adet kablo meydana geliyor. Yetkililer, Bu kabloların içindeki tellerin uç uca eklendiğinde 124.832 km uzunluğa ulaştığını ifade ederek, kullanılan kabloların toplam uzunluğunun dünyayı üç kez dolaşacak uzunluğa denk geldiğini belirtti.

İnşaatta gelinen son nokta ise kameralar tarafından görüntülendi. Köprünün kulesinden görüntülenen manzara, inşaatta incelemede bulunanları hayran bıraktı. Bazı görevlilerin selfie çektiği gözlendi.