Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılı ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Erzurum’da programlar düzenlendi.
Karskapı Şehitliği’nde düzenlenen törende, Erzurum Valiliği, 9. Kolordu Komutanlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Harp Malulü ve Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ile TSK Mehmetçik Vakfı tarafından Şehitlik Anıtı’na çelenk sunuldu.
Saygı atışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, Türkiye Harp Malulü ve Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şube Başkanı Recep Akgül bir konuşma yaparak, bugünün bir anma günü olduğu gibi, Çanakkale Zaferi’nin de 100. yıl dönümü olduğunu söyledi.
Bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın herkesçe bilinmesi gerektiğini belirten Akgül "Vatanımızın kutsallığını, Türk Milletinin namusunu ve Türk Bayrağının şanını, canından üstün tutan şehitlerimiz; ne mutlu size ki en kutsal emanetinizi aldığınız gibi lekesiz ve tertemiz sahibine ulaştırdınız. Evladını vatana adamış aziz ana! Oğlunun adı taş üzerinde, naaşı toprakta kaldı zannetme! Şehidimin kutsal ismi arşta, aziz naaşı cennet bahçesindedir. Vatan için en kutsal varlığını yani canını veren yiğit şehidim; Manevi varlığından güç alan bizler, her ne olursa olsun, bu vatana göz diken düşmanlarımızı yok ederek senin kutsal emanetini daima yükseklerde taşıyacağız." diye konuştu.
9.Kolordu Komutanlığ’ndan Piyade Yarbay Levent Akvardarlar’da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
İl Müftü Yardımcısı Celal Büyük’ün şehitler için dua okumasının ardından Vali Dr. Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve törene katılanlar şehit mezarlarına karanfiller bıraktılar. Buradaki tören Şehitlik Şeref Defterinin, protokol üyeleri tarafından imzalanması ile son buldu.
Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve beraberindekiler daha sonra asri mezarlığa geçerek burada bulunan Polis Şehitliğini ziyaret ettiler. Burada da Kur’an-ı Kerim okunması ve duanın ardından şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.