Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üretilen salkım domatesler, Rusya piyasasının geç açılması ve toptancıların düşük fiyat vermesiyle tarlada kaldı.

Rusya piyasasının açılmasını bekleyen Akın Satıcı, hem piyasanın geç açılması hem de soğuk hava nedeniyle büyük zarara uğradı. Yerli alıcıların da düşük fiyat vermesi nedeniyle domatesleri toplamaktan vazgeçen Satıcı, yaklaşık 50 bin TL zarara uğradı. Yanında çalışan işçilerin parasını veremeyen Satıcı, tarladaki yaklaşık 300 ton domatesi çürümeye bıraktı.

Domatesin maliyetinin 1 lira olduğunu söyleyen Akın Satıcı, "Toptancıların bize verdiği fiyat 20 kuruş, manavda ise kilosu 5 liradır. Ben tüccara 20 kuruşa niye vereyim ki tarlada çürüsün daha iyi. Şu an domatesler tarlada çürümeye terk edildi. Bu durumda bankalara olan borçlarımızı bile ödeyemeyeceğiz" dedi.

Adilcevaz’da 5 yıldan bu yana sofralık salkım domates ektiğini ifade eden Akın Satıcı, “Bu yıl perişan olduk. Sulamanın parası, kira parası, tohum fide parası hep üstümüze kaldı. Gördüğünüz gibi domatesler elimizde kaldı. Tarlada 20 kuruş, fakat manavlarda 5 lira. Satamadık. Bizden zararına satmamızı istediler. Ben de zararına satacağıma ibreti alem olsun diye tarlada bıraktım. Buradan 300 ton domates beklerken maalesef zararı kurtaramadık. 75 bin TL masrafımız oldu. Bizim sattığımız ürün 25 bin TL. Yani 50 bin TL zararımız var. Rusya dediler, açılışı da doğunun işi bittikten sonra oldu” diye konuştu.