Şanlıurfa’da “Bin Yıl Önceki Harran’da Bilim ve Medeniyet” adlı konferans düzenlendi.
Karaköprü Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, İlçe Müftüsü Ahmet Altıok, Harran Üniversitesi Öğretim Üyeleri, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, bir toplumun gelişmişliği, kalitesi ve ilerlemesinin bilimle, medeniyetle ölçüldüğünü belirtti. “Bilimin olmadığı ve yaşamadığı bir toplumda medeniyetten bahsedemezsin” diyen Başkan Çiftçi, “Zaten bilimin olmadığı, yaşamadığı bir toplumda siz medeniyetten bahsedemiyorsunuz. Eğer biz ilerlemek istiyorsak sadece ve sadece fiziksel yapılarla bu iş olmuyor. Yüce Rabbimiz bize bir irade vermiş, bu iradeyi kullanmak, bu iradeyi bilimsel olarak dünyayı, evreni, bitkiyi ve insanı incelemek artık insan oğlunun kabiliyetine kalmış. Batı, medeniyetini doğudan almıştır. Allahın izni ile yeniden şahlanan bir doğu toplumu var. Yeniden şahlanan bir Mezopotamya toprakları var. İnşallah biz bilimde de ve gerçekten oluşturmuş olduğumuz medeniyette de o birliktelik o zenginlik o farklılığı dünya insanı beslenecektir” dedi.
Başkan Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: “Tarihimizi bilmiyoruz. Çocuklarımıza bu değerler öğretilememiş. İbn-i Sina 900 yıl Avrupa’da tıp alanında ders olarak verilmiş. Bir çok bilimde ve sanatta dünyanın gelişmesine buluşların tamamına bu topraklar katkı vermiş. Fakat tarihi karanlık bir noktada kesilip bırakıldığı için bizler kökümüzün, atamızın ve toprağımızın kıymetini anlayamamışız".
"AVRUPA TIP İLMİNİ BİZDEN ALDI BİZDEN ÖĞRENDİ"
Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bakkal, “Bin Yıl Önceki Harran’da Bilim ve Medeniyet” adlı konferansa gelen davetlileri kültür ve tarih yolculuğuna çıkardı. Harran hakkında bilinmeyenleri çok yönlü bir şekilde anlatan Öğretim Üyesi Bakkal, Harran’ın Emeviler döneminde 5 yıl boyunca baş şehir olduğunu, Babilden sonra ikinci kutsal bir kent olduğunun altını çizdi. Harran’da hem bir kutsallık hem de bir bilim geleneği olduğunu anlatan Ali Bakkal, Harran okulunun (Üniversitesi) asıl kurucusunun Ömer Bin Abdulaziz olduğunu söyledi.
Endülüs tıbbının kurucularının Harranlı tabipler olduğunu belirten Bakkal, “İslam dünyasında Harranlı tabipler var. Bağdat ve Şam’dan sonra en fazla hastane Harran’da vardı. Şuanda 4 ya da 5 Harranlı tabibin ismini tespit edebiliyoruz, aslında Avrupa Tıp ilmini Harran’dan yetişen Bilim insanlarından alarak kendilerine mal ettiler” dedi.
Yaklaşık 2 saat süren konferansın ardından Karaköprü Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bakkal’a konferansa katkıların dolayı plaket verdi.