Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Nail Kırmacı,  “Şap hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları gerekmektedir" diyerek uyarıda bulundu.

TİCARETİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEBİLİR

Kırmacı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bakanlığımızca yürütülen 2023 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü kapsamında uygulanmakta olan Şap Aşılama Programı, bildiğimiz gibi ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere iki dönem halinde uygulanmaktadır. Bu kapsamda; İlimiz genelinde İlkbahar Şap Aşılama Programı 13 Şubat 2023 tarihinde başlamış olup 28 Nisan 2023 tarihine kadar tamamlanacaktır. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü V. Nail Kırmacı: “Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır" dedi.

İDARİ PARA CEZASI VAR

Kırmacı şap hastalığına karşı önlem alınmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Bu hastalığa sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlarda duyarlıdır. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına uygun dönemlerde şap aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda da şap aşısı ile aşılanma şartı aranmaktadır. İlgili yasa gereği; yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup, aksi hareket edenler hakkında ilgili kanuna muhalefetten, 2023 yılı için 46 bin 159 TL idari para cezası verilmesi hükmü mevcuttur. Yine Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek olup, veteriner sağlık raporu tanzim edilmeyecektir. Aşılama programı; ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından yürütülecektir. Üreticilerimizin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir. Hayvan sahiplerine ve ilgililere önemle duyurulur.” 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.