Son dönemlerde gündemimizi sıkça meşgul eden Avrupa Birliği’ne üyelik süreci, Türkiye’nin 1958 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu’na başvurması ile başlamış ve günümüze kadar bazı adımlar atılarak gelmiştir. 1958 yılında bu entegrasyona dahil olma isteği ile başlayan üyelik süreci günümüze dek gelmiş ve henüz tamamlanmamıştır. 


Bu durum, Türkiye kamuoyunda sıkça, "AB’ye girecek miyiz?" sorusunu gündeme getiriyor. Biz de bu konudan yola çıkarak, Samsunlulara, ‘Sizce Türkiye Avrupa Birliği’ne girmeli mi?’ diye sorduk.


İşte aldığımız cevaplar…

AB’YE GİRMEMİZ ZOR GİBİ
Fatih ARDUÇ: İnşallah girer ama bu süreçte, bu yönetimle biraz zor gibi gözüküyor. Türkiye 2023’e kadar Avrupa Birliği’ne girerse daha iyi olabilir.

İMKANLAR GENİŞLER
Mustafa YÜKSEL: Türkiye AB’ye girmeli çünkü AB’deki ülkelerin imkanlarının daha fazla olduğunu görüyoruz. En azından istediğimiz ülkeye gidip geliriz. 

KENDİ KENDİMİZE YETERİZ
Özge SEZGİN: Bence Türkiye AB’ye girmemeli. Çünkü Avrupa ülkeleri bizden nefret ediyor, ülkemiz üzerinden oyun oynuyorlar. Gerek yok. Kendi kendimize var olmalıyız diye düşünüyorum. 

İHTİYACIMIZ YOK
Hüseyin GÜNAYDIN: Türkiye AB’ye girmemeli çünkü bizim onlara ihtiyacımız yok. Biz zaten Avrupa olduk hatta ekonomik olarak Avrupa’yı da geçtik. Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlet. Onlar bizi içlerine sokup, bizi parçalamanın peşinde. Bunu reisimiz de biliyor.

AVRUPA’DA ÇOK ŞEY DEĞİŞİR
Tuncay ÖZTÜRK: Türkiye AB’ye girmeli, girmek zorunda. Biz bazı şeyleri AB’ye yakışan bir ülkeyiz, bazı şeyleri onlara da gösterebilecek bir devletiz. Bu zamana kadar alınmamamız yanlış. AB’ye girersek Türkiye’de çok şey değişmez ama Avrupa’da çok şey değişir. 

AVANTAJLARINA BAKILMALI
Süleyman ORHAN: Avrupa Birliği’nden avantajımız neyse ona göre karar verilip girmesi gerekir. Avrupa’nın sosyal ve demokratik yapısını Türkiye Cumhuriyeti’nde daha iyi uygulanabilmesi için Avrupa Birliği’ne girmesi gerekir.

GİREBİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNMÜYORUM
Turan UYANIK: Türkiye, Avrupa Birliği’ne girse iyi olur fakat girebileceğini düşünmüyorum. Oradaki toplumlar daha farklı, daha gelişmiş. Bizim toplumumuz öyle değil gibi. Onlarla bir arada yaşayamayız diye düşünüyorum. Ekonomik ve sosyal açıdan onlardan daha gerideyiz maalesef.

İHTİYACIMIZ YOK
Eşref YAKUP: Bence Türkiye, Avrupa Birliği’ne girmemeli. Türkiye’nin Avrupa’ya ihtiyacı yok. Türkiye kendi içerisinde, kendisini idare edebilen bir ülke. 

ÖZGÜRLÜK İÇİN GİRMELİYİZ
Necdet KÜÇÜKÇOLAK: Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne daha iyi, özgür bir yaşam için girmesi gerektiğini düşünüyorum.

GERİDE KALIYORUZ
Kafiye AYDIN: Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyeti koruyabilmemiz için Avrupa Birliği’ne girmesi şart. Medeniyet, uygarlık hep o tarafta. Biz hep geride kalıyoruz. 

GEÇ BİLE KALDIK
Muhittin AKYEL: Türkiye tabi ki Avrupa Birliği’ne girmeli. Türkiye büyük ve gelişmiş bir ülke. 15 yıl içinde birçok şeye imza attık. Avrupa Birliği’ne girmek için geç bile kaldık. 

Merve İLHAN, Ekrem ASLAN