Araştırmalar, bir insanın hayatı boyunca döktüğü ortalama kıl miktarından 950 kilometrelik bir yol oluşacağını söylüyor. Saçımız da dahil vücudumuzdaki hemen hemen her kıl uzuyor. Ancak söz konusu kaş ve kirpiklere geldi mi uzama meydana gelmiyor. Peki neden kaş ve kirpiklerimiz saçlarımız gibi uzamıyor? Bunun sorunun cevabı için ilk önce kılın nasıl büyüdüğüne bakmamız gerek.

Kıl kökünün, Anajen (büyüme), katajen (geçiş) ve telojen (kalma) denilen 3 evresi vardır. Saç, anajen evresinde olan kıllardandır. Bu sayede saçlar büyümeye devam eder. Katajen evresinde kıl kökleri küçülerek kıl tutamını kan ikmalinden mahrum bırakır ve kıllar derinin yüzeyine doğru bastırılır.

Büyüme evresi kısa sürüyor
Bundan yaklaşık iki hafta sonra, telojen evre başlar ve döngü tekrar başa dönene kadar kıl aylarca uyku halinde kalır.

Kirpik ve kaşların anajen evresi vücutta çıkan diğer kıllarınkine nispeten daha kısa sürdüğünden, dökülmeden önce fazla uzayamıyorlar.

Öte yandan, kıl büyümesindeki her bir evre kişiden kişiye göre değişiyor.

Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en uzun kaşları Sumito Matsumuro'ya ait. Matsumuro'nun kaşları 18,1 santimmetre. En uzun kirpikler rekoru ise Stuart Muller'e ait. Muller'in kirpiklerinin uzunluğu 6,99 santimetre.

Gelelim kaş ve kirpik uzatma yöntemlerine. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, kaş ve kirpikler belli bir seviyede uyku halini alıyor. Ancak bazı pratik yöntemlerle kaş ve kirpiklerin büyüme yapısını harekete geçirmeniz mümkün. Bu yöntemler Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmenize yardımcı olmaz elbet, ancak daha gür ve nispeten daha uzun kirpiklere ulaşmanızdaki ilk adımınız olabilir.

1-Makyajınızı mutlaka silin
Uyumadan önce kaş ve kirpiklerinizdeki makyajı derinlemesine temizlediğinizden emin olun. Kullandığınız ürünler kıl köklerinin tıkanmasında, bu nedenle de dökülmesine neden olur. Ayrıca maskarayla uyumak, göz sağlığı için oldukça zararlıdır. Kirpiklerin de uyurken kırılmasına neden olur.

2-Kirpik kıvırıcı kullanmayın
Kirpik kıvırıcıları, kirpiklerinizin kırılmasına ve dökülmesine yol açıyor.

3-Başkasının makyaj malzemelerini kullanmayın
Başkasının makyaj malzemesini kullanmak göz çevresinde iritasyona sebep olabilir. Göz çevresi en hassas bölgedir ve herkesin cilt yapısı farklıdır.

4-Vazelinin gücü
Uyumadan önce kirpik ve kaş diplerine bir kulak temizleme çubuğu yardımıyla vazelin sürebilirsiniz. İçerisinde yoğun miktarda bulunan E vitamini kıl kökleri için fazlasıyla besleyicidir.

5-Hint yağı kullanın
Hint yağından ile badem yağına göre iki kat daha hızlı sonuç alırsınız. Vazelinle aynı şekilde kullanabilirsiniz ancak göz içine temas etmediğinizden emin olun.

6-Yeşil çay
Demlediğiniz yeşil çayın ılıklaşmasını bekledikten sonra pamuk yardımıyla gözlerinize ve kaşlarınıza hafifçe kompres yapın. Yeşil çay gözlerinizi dinlendirip, kaş ve kirpik dökülmelerini önler.

Bu yöntemleri düzenli olarak uygulamaya özen gösterin.