Adıyaman’ın Kahta ilçesinde kırk yılı aşkın şalvar diken kapalı çarşı esnaflarından terzi Hüseyin Gündüz (58), kırsal kesimlerde oturan vatandaşların tercih ettiği şalvar kültürünün ölmemesi için direndiğini söyledi.
Diktiği şalvarlarla bir geleneği yaşatmaya çalıştığını belirten terzi Hüseyin Gündüz, Kahta’nın çok zengin bir kültüre sahip olduğunu belirtti.
Şalvarın bu yörenin vazgeçilmez giyim tarzı olduğunu aktaran Hüseyin Gündüz, “Sadece kırsal kesimlerde oturan vatandaşlar değil şehirde oturan insanlar tarafından da çok benimseniyor. Ama şimdiki gençler pek tercih etmiyor. İnanıyorum ki onlar da büyüyünce bu kıyafetleri bir şekilde özenecekler. Çünkü o gençlerin babası, amcası veya dedesi bu şalvarları giymiş. Onları özlerken, elbette onların giydiği elbiselerini de anımsayacaklardır. Evet, bizim buralarda köyler de dahil birçok evde erkeklerin giydiği şalvar, yerini pantolonlara bıraksa da bu kültürümüz ölmüyor. Buraya gelen birçok kaymakama şalvar diktim. Onlar şalvarı giydiği zaman yüzündeki sevinci görmenizi isterdim. Belediye başkanları daha nice nice siyasetçilere ve bürokratlara şalvar diktim.
Hazır üretimlerde el işi göz nuru olmadığı için bir anlam ifade etmiyor. Ama kaynağı, kültüre ve geleneğe dayalı işlerde inanılmaz bir değer olgusu meydana geliyor. Ben öyle inanıyorum ki ilerde geleneğe bağlı gençler evlendiğinde takım elbise yerine şalvar isteyeceklerdir.
Yeni evlenen gençler, çocukları 3 ya da 4 yaşına geldiğinde terzihaneme gelip kendi çocuklarına özel şalvar dikiyor. Sevimli küçük bir çocuğun üzerinde şalvarı görünce, insanı tarihin derinliklerine götürüyor. Şalvar, çocuğu adeta tarihi bir kültüre büründürdüğü gibi bir o kadar da yakıştığını görüyoruz. Bu da insanı mutlu etmeye yetiyor" dedi